Ander blogs en websites

donderdag 10 maart 2022

Internationaal Strafhof

Een wassen neus noem ik het Hof. Een schertsvertoning. Waarom? Omdat alleen niet-Navo landen en/of bondgenoten van Amerika voor het Hof gesleept mogen worden. Om die reden zijn de Amerikaanse gruweldaden in bijvoorbeeld Vietnam en Irak nooit bestraft. Erger, Amerika heeft medio 2020 medewerkers van het Hof gedreigd met sancties. Leve de democratie!
Nu wil Oekraïne maar al te graag Rusland voor het Hof slepen. Natuurlijk staan velen (ook Amerika) klaar om dat voornemen te steunen. Maar kom niet aan Amerika. Dat land heeft al vaker geopperd zelfs bevriende naties binnen te vallen als Amerika dat nodig vindt. Zoals binnen het kader van een zaak bij het Hof. Amerika, een eng land. Amerikanen hebben in oorlogsgebieden dus een carte blanche. Daar is het schietgrage Blackwater erg blij mee.
Rusland is ook geen lid (meer) van het Hof. Maar dat weerhoudt anderen er niet van het land te dagen. Amerika niet, Rusland dus wel.
Wat ik steeds vaker zie en hoor, werd ooit decennia geleden toegeschreven aan het communisme en dictaturen. Dat was dus allemaal slecht. In dictaturen en binnen het communisme was er slechts één mening en werden tegenstanders op z'n minst monddood gemaakt. Er was maar één nieuwslijn en die was van de overheid / dictator. En er was geen persoonlijke vrijheid. Men werd dagelijks in de gaten gehouden. Wie niet meehobbelde werd gestraft en buitengesloten. Tegenwoordig zijn al dat soort zaken binnen de democratie gemeengoed aan het worden.