Ander blogs en websites

vrijdag 4 februari 2022

Gewoon de waarheid

Het is mij al langer bekend, dat bepaalde mensen mij niet mogen. Ik spreek me nogal gemakkelijk uit als mij iets niet bevalt. Dat vinden die mensen vervelend, want bij hen is de regel dat ik alles van hen moet slikken. Je mag hooguit tegen hen zeggen : "Sorry dat je mij beledigt." of "Sorry dat je het geleende kapot hebt gemaakt en mij niets wil vergoeden".
Helaas zit ik niet zo in elkaar. Ik mag dan weliswaar zo opgevoed zijn (geen tegenspraak of zo en excuses aanbieden, ook al heb je iets niet gedaan), maar mijn werk en vrije tijd hebben mij anders geleerd.
Ik vond het erg interessant mensen te bevragen tijdens onderzoeken. Vaak stelde ik vragen, waarvan ik de antwoorden al wist. Haha, zo leerde ik ook mensen kennen. Helemaal als ze plots beweerden : "Ik lieg nooit!" Of wanneer ze zeiden : "Moet ik eerlijk zijn?" of  "Ik zal heel eerlijk zijn..." Dan denk ik : "O, dus normaal gesproken ben je niet eerlijk?" Vaak kreeg ik heel andere antwoorden op mijn vragen. Als poging om van onderwerp te veranderen. Zelf heb ik een paar keer dat spelletje meegespeeld. Ik had daar een vaste opmerking voor. Die luidde : "Er staan veel auto's op de parkeerplaats." Als aanduiding dat mijn gesprekspartner vanwege zijn antwoord in mijn beleving blijkbaar van onderwerp veranderd is. Leuk om dan die gezichten te zien.
Natuurlijk lette ik tijdens gesprekken ook op de lichaamstaal. Of er sprake was van een open of gesloten houding. In veel organisaties is sprake van 'oneigenlijk gebruik' binnen bedrijfsprocessen. Een fraai eufemisme voor misbruik. Soortgelijk eufemismen zijn woorden als 'materiaal verlies' of 'onzuiverheden' (in geval van diefstal en/of fraude).
Zelf lieg ik ook hoor. Zo heb ik jarenlang gelogen tegen de kinderen. Totdat zij erachter kwamen dat Sinterklaas niet bestaat.