Ander blogs en websites

dinsdag 11 januari 2022

Zoals anderen ons zien

Niet alleen op het fenomeen YouTube, ook in bepaalde tv series / documentaires wordt over ons landje gesproken. Het is een meer objectieve weergave van Nederland. Men is meestal erg lovend over onze fietsvoorzieningen, we zijn ruimdenkend, direct in de benadering en nogal stipt. Maar er zijn ook andere verhalen. Zo wordt de VOC afgeschilderd als een soort boevenbende, piraten. Een club die zich schuldig maakte aan mensenhandel, moord, fraude, smokkel en diefstal. Voor die tijd uiteraard een 'moordbende' in figuurlijke zin. Toen was dat soort gedoe de opmaat. Dit soort opmerkingen worden gemaakt als men naar schatten op de zeebodem duikt en daar munten van de VOC aantreft. Of wanneer de slavernij ter sprake komt.
In andere series (douane), hoor ik geregeld de opmerking "...uit Nederland, dus extra controleren op drugs". Daarbij gaat niet niet alleen om poststukken, maar ook om reizigers. Ons land wordt geregeld genoemd als drugsland bij uitstek. Ook reizigers die naar ons land willen gaan, worden extra gecontroleerd op het smokkelen van drugs.
Over Nederland gedurende de oorlog heb ik al genoeg verteld. In die tijd stonden veel Nederlanders achter de Nazi's en deden mee aan of sloten de ogen voor de Jodenvervolging. Of de situatie na de Tweede Wereldoorlog in het toenmalig Nederlands Indië, tijdens de Bersiap. Een (strijd)kreet die nu ter discussie staat, want men wil de Indonesiërs niet beledigen. Het woord is overigens een bedenksel van de Indische vrijheidsstrijders en niet van Nederlandse militairen. Ergo : eigenlijk zou Indonesië dat woord moeten schrappen als het racistisch zou zijn (tegen blanken gericht). Maar we schieten graag flink door.
Kortom, onze eigen geschiedenis is echt niet zo fraai als in menig leerboekje vastgelegd is. Wat zelfreflectie op nationaal niveau lijkt me erg zinnig en eerlijker.