Ik moest toch even lachen toen tijdens de presentatie van een nieuwe VW, een zogenaamde monteur (keurig in een VW overal) ten overstaande van de presentator en het publiek, even wat sjoemelsoftware kwam monteren. De monteur zei erbij dat de directie daar haar goedkeuring aan had gegeven. Een ludiek protest tegen de belazer- en ik moet scoren cultuur, daar houd ik van.
Algemeen bekend is dat vooral Amerikaanse bedrijven uit zijn op het vergaren van allerlei informatie over personen. Daar zijn bedrijven als Google en social media zoals Facebook druk mee bezig. Vaak stiekem. Ik ga er maar vanuit, dat als ik zo'n product gebruik, ik al mijn gegevens beschikbaar stel aan die Amerikanen.
|
Espionage, yes or no? |
Wie aan zulke praktijken denkt, zal zich ongetwijfeld afvragen hoe het eigenlijk met al die apparatuur zit. Ik bedoel fototoestellen, tv's, telecommunicatie apparatuur (smartphones!), magnetrons en dergelijke. Veel van dat spul komt uit Aziƫ. Vooral uit Japan en China. Die Chinezen kunnen er ook wat van. Nee, ik heb het niet over kezen, maar over spioneren. Chinese hackers bestaan ook. Misschien zit in bepaalde Made in China apparatuur ook software, die stiekem informatie naar China stuurt. Weet ik veel? Nee! En dat is juist het probleem. Mij wordt niets verteld daarover.
De Jappen en Chinezen hebben eeuwen lang met scheven ogen naar het westen gekeken. Ze hebben al erg veel gekopieerd. Westerse mensen zijn commerciƫle bronnen geworden. Levende goudmijntjes. Misschien serveren Chinese restaurants ons stiekem drugs, die ons minder kritisch maken ten opzichte van de Aziaat in het algemeen en de Chinees in het bijzonder. Smaakt de Japanse sushi mij daarom niet? Nee, ik draaf nu wat door. Mijn pa heeft nog tegen die 'spleetogen' gevochten, dus ik ben bevooroordeeld. En toch.... ik vertrouw die gasten niet met al die leuke elektronische hebbedingetjes; spyware baai?