Ander blogs en websites

woensdag 2 maart 2016

Covers en het betere jatwerk

Ik moet helemaal terug naar de jaren 50, toen ik voor het eerst hoorde van artiesten, die liedjes van anderen nazongen. Volgens mij waren het The Blue Diamonds, die liedjes van The Everly Bros nazongen. En Lydia natuurlijk. Of waren het de Fouryo's, met o.a. 'Dans nog eenmaal met mij' (de Nederlandstalige versie van Save the last dance for me')?? Ik vond dat toen allemaal prachtig!
Later kwamen andere artiesten met covers, maar van die uitgebrachte muziek kreeg ik een wat nare bijsmaak. In die roerige jaren 60 en later werden originele versies geweerd, om de Nederlandse artiest een 'wereldhit' te kunnen bezorgen. In eigen land, dan. Alsof ze dat nummer helemaal zelf bedacht hadden! Zo leek het althans voor Gerard Cox met zijn 't Is weer voorbij die mooie zomer', en voor Rob de Nijs met zijn regen op zijn zolderraam. Voor die manier van een hit scoren werden dj's of radiozenders fors betaald. Ik noem het maar het betere jatwerk. Ik bedoel, zeg gewoon dat het een vertaalde versie is van een hit van een collega artiest. Zoals Amerikaanse artiesten dat doen als ze nummers van anderen brengen.
Ik was een fan van The Ronettes en dan in het bijzonder leadzangeres Ronnie Spector (Veronica Bennet). Maar deze cover van een hit van hen door Leslie Grace vind ik wel weer acceptabel en prachtig. Misschien omdat het een modernere versie is van het origineel. Is it the singer or is it the song? Nou ja, hoe dan ook, ik luister graag naar dit nummer :