Ander blogs en websites

woensdag 2 maart 2016

Een pup kopen?

bij de dierenarts
Als ik zo over het www surf schrik ik van het aantal mensen dat na een korte periode van bezit, van hun jonge hond af willen. Veel mensen smelten bij het zien van een pup of kitten. Veel mensen laten zich op zo'n zwak emotioneel moment verleiden tot de aanschaf van zo'n wollig aandoenlijk beestje. Een groot aantal van hen doet de aanschaf voor de kinderen. Ze beseffen niet, dat een huisdier geen speelgoed is en dat kinderen zo'n grote verantwoordelijkheid niet aankunnen. Dus verschijnen er foto's op het web met kindjes die bovenop een hond liggen, op een (liggende) hond staan, die aan hondenoren hangen en meer van die dieronvriendelijke en gevaarlijke poses aannemen, tot grote hilariteit van de ouders. Die vrolijkheid (ik noem het levensgevaarlijke dierenmishandeling) willen ze graag met anderen via het internet delen. Kijk eens wat leuk! Voor mij de domheid en onverantwoordelijkheid ten top. Die ouders spelen immers met het leven van hun eigen kind.
Fenna heeft haar keus al gemaakt
En mocht de hond geïrriteerd of misschien zelfs vanwege de pijn op z'n honds reageren ('wil je dat niet meer doen?' vraagt zo'n beest nu eenmaal niet), dan is de hond vals en moet ie weg. Of erger : een spuitje! En dan op naar de volgende, hopelijk lievere, hond.
Er zijn ook mensen die alleen de lusten van zo'n huisdier willen. Datgene wat een hond nodig heeft krijgt ie dan niet. Hier in de buurt krijgt een hondje 's morgens vroeg een schop onder zijn kont en wordt op straat gezet. Het mag zichzelf uitlaten. Het beestje piest en poept overal waar het niet mag en valt uit naar voorbijgangers en andere (aangelijnde) honden.
Als ie daarmee klaar is, staat ie (volgens omwonenden) soms een uur te keffen en te janken voor een gesloten voordeur. Het baasje schijnt een tamelijk lui iemand te zijn, die dagelijks uitslaapt.

Stel je wilt zo'n leuke pup kopen, bedenk dan het volgende :

in de dierenwinkel
Je koopt geen leuke speelgoed pup, maar een beest dat opgevoed moet worden samen met je kinderen! Dat beest poept, piest, eet en drinkt geregeld en heeft recht op beweging en buitenlucht. Zo'n beest heeft soms ook last van diarree of kotsen. Haha! Het is een beest dat ook bij hondenweer naar buiten moet en geen idee heeft van weekenden en uitslapen. Een beest dat meer wil zien dan alleen dat perkje aan de overkant en bij slecht weer niet minder lang uitgelaten wil worden, maar net zo lang als bij mooi weer. Een beest waarvan men vindt dat jij het socialiseert en zijn poep opruimt. Het feit dat je hondenbelasting betaalt, wil nog niet zeggen dat iemand anders last moet hebben van jouw hondenpoep. Een hond is een beest dat maximaal 4 uur alleen kan zijn. En dan graag zonder blaffen en/of janken.

Dat beest heeft ook dagelijkse verzorging nodig en moet periodiek medisch onderzocht worden. En vakanties? Denk dan niet aan een boom of het asiel. Je mag blij zijn als ie een pension of uit logeren leuk vindt. Anders moet dat beest dat nooit zelfstandig wordt gewoon met jou mee. Tot slot : zo'n hond opvoeden en leiden vergt een consequente, zelfverzekerde, assertieve houding. En dat alles zijn hele leven lang. Wil je nog een pup kopen??