Ander blogs en websites

zaterdag 5 juli 2025

Salmonella en legionella

In rauw vlees, eieren, vis, rauwe melk en garnalen kan de salmonella bacterie voorkomen. Het is dan zaak deze producten goed te koken / verhitten. Recent hoorde ik van een geval over een salmonella vergiftiging na het eten van niet goed doorbakken eieren. De bacterie zat waarschijnlijk aan de buitenant op de schaal, maar is tijdens het breken van de schaal met de inhoud in aanraking komen. Meestal zijn de eieren tegen de bacterie behandeld, iets wat op de verpakking vermeld staat. Maar ja, er komen steeds meer eieren uit het buitenland (o.a. uit het corrupte Oekraïne) , waar de eisen en controles aanzienlijk minder zijn. Vanwege het risico op besmetting, houden wij daar rekening mee. Om die reden ben ik op voorhand geen sushi fan.
Als we na een langere afwezigheid weer thuis komen, spoelen wij de waterleidingen door. Dat is niet alleen door de koude, maar ook de warmwater kraan open te zetten. Tijdens een vlucht naar Curaçao vertelde een passagier mij over zijn fout. Na terugkeer van een vakantie op het eiland, besloot hij een dag later zijn tuin te besproeien. De tuinslang had tijdens de warme dagen in de zon gehangen. Na de besproeiing werd de man doodziek en raakte zelfs in coma! Hij bleek besmet te zijn met de legionella bacterie die in de tuinslang aanwezig was. Tijdens het sproeien heeft hij de waterdamp ingeademd. Meneer, nota bene een huisarts, weet nu dat hij de tuinslang eerst moet doorspoelen alvorens hem te gebruiken. Het meest beruchte geval is die van de West Friese Flora.