Opgebrand. Het komt steeds vaker voor. Mensen die te lang te veel van zichzelf gevraagd / geëist hebben. Dus eigen schuld? Nee, dat hoeft niet per se. Er zijn ook situaties die je niet zelf in de hand hebt. Ze overkomen je. Zoals een brand in huis, een ziek familielid, een overlijden, een overval of diefstal enz. Je kiest er niet voor, maar het overkomt je.
Als kind kende ik enkel de uitdrukking dat iemand overwerkt was. Dan dacht ik : "Waarom moeten mensen zo hard werken?"
Zelf kon ik vrij goed omgaan met werkdruk. Mijn primaire gedachte was bijna dagelijks : "Ik heb maar twee handen en een hoofd en 8 uur vandaag." De chaotische leidinggevenden die ik had hield ik een spiegel voor. Dan liet ik na een paar uur hun 'verlanglijstje' zien. Ze kwamen om de haverklap met vragen / opdrachten. Ik nam ze niet aan, want dan had ik een probleem. Ze mochten zelf aangeven welke echt belangrijk waren voor die dag.
Zelf kreeg ik ook te maken met een burn-out in combinatie met een niet verwerkt proces van verliezen. Verliezen van dierbaren, banen (3x reorganisatie 1x faillissement) en goederen (2 inbraken). Ik raakte mezelf helemaal kwijt. Ik moest leren de verliezen te verwerken, zaken te laten rusten.