Ander blogs en websites

donderdag 26 september 2024

Warmte in de caravan

In de kampeerbus had ik onder de bestuurdersstoel een elektrisch kacheltje gemonteerd. Dat kleine ding blies dankzij een ventilator warme lucht de bus in. Wij konden dat kacheltje vanuit ons bed bedienen. Dus dat was 's morgensvroeg even op een knopje drukken om na het uitslapen uit een warm bed in een verwarmde ruimte stappen. Ideaal!
Een soortgelijke oplossing wil ik in de caravan maken. Zij het niet met behulp van een knopje. Daarvoor moet ik te veel installatiewerk doen. Komt bij dat we het interieur niet te druk willen laten overkomen.
Dit keer kiezen we voor een timer, die we in een wandcontactdoos steken. De timer moet de verwarming om een uur of 7 's morgens aanzetten. Al naar gelang ons opstarten kunnen we hem dan later uitzetten. Het is niet de bedoeling zo'n verwarming de hele dag te gebruiken. Een kwestie van warme kleding dragen en .....  bezig zijn.
We hebben nu twee soorten elektrische apparaten voor verwarming; een staand kacheltje en een contactdoos versie. De eerste vereist ruimte eromheen. De ander kan in een wandcontactdoos gestoken worden en neemt zodoende nauwelijks ruimte in beslag. Beide apparaten zijn standaard 400 watt. De staande kachel opgeschakeld worden naar 800 en 1200 watt. Maar dat bleek tot nu toe niet nodig. Ik vind de zogenaamde plintverwarming ook een aantrekkelijk iets. Die zou ik en een bagagebak of kast kunnen monteren. Maar ja, dat ding kost veel meer. Dus voorlopig nog maar de contactdoos versie in combinatie met een timer (kan je max. 3500 watt op aansluiten)  gaan gebruiken