Ander blogs en websites

donderdag 6 juni 2024

Fat bikes

Dagelijks, zeker als de scholen open zijn, kom ik ze tegen : kinderen op fat bikes. Ook jongeren, tieners. De laatste groep bestaat uit opvallend veel jongeren uit Noord-Afrika. Klaar om later over te stappen naar een Golf of een Audi?
Ze rijden vaak heel erg hard. Ze kijken niet naar links of rechts en minderen ook geen vaart bij zijwegen, waar het verkeer van rechts voorrang heeft. Ze zijn eenvoudig te controleren. Handhaving hoeft enkel bij / op fietspaden te patrouilleren. Het is weer zo'n typisch geval van halfbakken wetgeving, waarin kinderen zonder helm net zo snel vaak nog sneller dan een snorscooter mogen rijden. Onverantwoord en gevaarlijk. Ik begrijp de ouders van die kinderen ook niet zo goed. Ik dacht dat ze over meer helder verstand zouden beschikken. De fiets schijnt niet gebonden te zijn aan snelheidsbeperkingen binnen en/of buiten de bebouwde kom.
Ik hoop dat via de verzekeringen zo'n ding net als de elektrische step uitgebannen zal worden. Want via de wetgeving gaat dat nog een decennia of meer duren.