Ander blogs en websites

vrijdag 3 mei 2024

L'histoire se répète

Vreedzame demonstraties voor vrede en/of tegen een oorlog / genocide, worden verboden en/of met harde hand neergeslagen. De geschiedenis herhaalt zich. We zijn weer terug in de tijd. De tijd waarin vreedzame demonstraties tegen de oorlog in Vietnam en tegen de atoombom ook met harde hand werden neergeslagen. Met als dieptepunt de 'slachting' op de Kent State University waar ongewapende studenten door leden van de Nationale Garde werden doodgeschoten. Democracy in the land of the free?! Het bewijst maar weer eens hoe graag Amerikanen moorden.
Ook nu blijkt de politiek voor oorlog te kiezen en zelfs voor een genocide. Om morgen met treurige blik hypocriet stil te staan bij de dood van eerder gevallen slachtoffers.
Net als nu het geval is met Oekraïense mannen, vluchtten in de jaren 70 veel Amerikaanse jongeren de grens over. Om maar niet naar het massagraf dat Vietnam heette te hoeven worden gestuurd. John F. Kennedy wilde geen oorlog. Werd hij mede daarom vermoord? Zijn opvolger Lyndon B Johnson wel. Die schroomde niet om zijn handen met het bloed van een kwartmiljoen jonge Amerikanen te besmeuren.
'My Uncle' verhaalt over de vlucht van een jongeman vanwege een oproep tot militaire dienst.