Ander blogs en websites

zaterdag 4 mei 2024

Een overkapping

Vandaag heb ik een begin gemaakt met de bouw van een overkapping. Het wordt geen reusachtig ding met underlayment en dakleer erop. Er komt een heldere golfplaat op. Een hele plaat van 350 x 300 cm. Dus de constructie kan relatief eenvoudig en licht worden. Ik heb balken van 300 x 60 x 70 cm en idem van 350 cm lang gekozen. 
De overkapping komt achter in de tuin tegen de schuur. Hij moet qua hoogte aansluiten op die van de buren. Dan staat het niet zo rommelig. Het lastige is om het dak echt rechthoekig te krijgen. Maar daar zijn diverse methodes van meten voor.
Omdat de overkapping van de buren ook tegen een schuur staat, kon ik aan de hand van de bakstenen
bepalen hoe hoog de voorkant moet worden. Hetzelfde aan de achterkant. Het scheelde mij rekenwerk. Ik moest enkel opletten dat de boel waterpas is.
Ik ben begonnen met de schuur als uitgangspunt. Met een touw heb ik het verloop van het dak bepaald. Ik had het touw goed strak aangetrokken, zodat ik de steunpunten kon aftekenen. Voor het gemak heb ik de balk (3,50 m lang) eerst met de bekende steunen voor schuttingpanelen tegen de muur gemonteerd. Daarna heb ik hem nog twee keer opgemeten om zeker te weten dat ie goed geplaatst is. Vervolgens heb ik de balk met kozijnpluggen aan de muur vastgezet. Een staander aan de voorzijde leek mij niet nodig.
Aan de andere kant, bij de schutting met de buren, moest ik rekening houden met de betonnen palen van de schutting. Ik zag het niet zitten om naast zo'n paal een gat in de grond te boren voor nog een paal. Achter, rechts in de hoek, moest ik een kunstgreep uithalen. Daar heb ik de houten paal aan de betonnen vastgemaakt, Hij staat koud en toch als een huis op een dikke klinker.
Nadat ik voorlopig de balk aan de zijkant geplaats had en de beide balken voor en achter waterpas vastgezet waren, was de rechthoek klaar. Omdat het toen al 17.00 uur geweest was, besloot ik de controle (o.a. de diagonalen vergelijken) uit te stellen tot maandag. Dan ga ik ook de resterende balken monteren en een oude balkdrager van de schuur verwijderen.
Ik ben tijdens het werk flink met teer bezig geweest. Met name om de kopse kanten van het hout en de staander rechts in de grond te beschermen. De balkdragers en andere verbindingen ga ik ook nog zwart maken. Pas als ik tevreden ben over de constructie, ga ik de golfplaat met montagemateriaal bestellen. Eerst maar fase 2 opleveren.