In de tijd dat we nog in het zilverstadje Schoonhoven woonden, heb ik een keer in de achtertuin een grindput gemaakt. Hij was bedoeld om overtollig hemelwater af te voeren, waar het aanleggen van een officiƫle afvoer naar het riool niet mogelijk was.
In die tijd (1978 - 1992) was er nog geen internet dus moest ik de benodigde informatie / tips van anderen krijgen. In wezen kwamen de tips op hetzelfde concept neer. Er moest een put gegraven worden. In die put moest ik een emmer of vat zonder bodem plaatsen. De emmer werd gevuld met grind en daarna zand met bovenop een rooster.
Ik heb het concept toen wel wat aangepast op de situatie in onze tuin. Daar was sprake van een laag vette klei, die het hemelwater als het ware tegenhield. De open emmer zou dan vrij snel vol zijn. Met een grondboor heb ik onder in de put drie of vier extra diepe gaten gemaakt en die ook gevuld met grind en zand. Het resultaat was bevredigend : geen wateroverlast meer.
Ik ben van plan een soortgelijke oplossing toe te passen hier in de buurt. De overkapping krijgt namelijk ook een gootje met regenpijp. Het hemelwater zou dan de brandgang instromen. Op zich niet echt ernstig, want als het hier goed regent, staan in veel van die doorgangen plassen met water. Veel achtertuinen lopen namelijk af naar de doorgang. Dus ook zonder overkapping gebeurt dat al, maar dan via de tuin.
Maar om de overlast nu en straks enigszins te verminderen, ga ik die te lijf door weer een grindput te maken. Mij werd ook verteld, dat een regenton op het wensenlijstje staat. Niet zo'n bouwmarkt exemplaar van bijna €100. Dat kan bruin niet trekken. Er zijn al tonnen voor €10 (!), compleet met deksel met openingen erin. Ze alleen blauw en hebben enkel nog geen kraantje. Zo'n kraantje kost ook geen drol en verf evenmin. Ik zal dan alleen nu al rekening moeten houden met de constructie van de regenpijp. Zodat ik hem later naar een regenton kan leiden. De ton moet ook een overloop krijgen. Maar ook dat gaat zeker lukken.