Ander blogs en websites

donderdag 16 mei 2024

Een fooi?

Oké, soms geef ik een fooi. Meestal ter afronding van het te betalen bedrag en enkel in de horeca. Eigenlijk een rare gewoonte, want het personeel wordt toch zeker betaald? En als dat te weinig zou zijn, dan moet de werkgever daarvoor opdraaien. In sommige landen is het geven van een fooi verplicht. Op de rekening staat soms ook het percentage vermeld. Ik zag zelfs een keer 40% staan van het bestede bedrag! Hallo, zijn ze gek geworden?
Ik kom geregeld in een bouwmarkt. Daar hoef ik gelukkig geen fooi te geven. Evenmin in winkels, al staat er soms een potje voor een goed doel. Vaak doen gulle gevers daar, na contante betaling, wat wisselgeld in. Soms is zo'n winkelier zelf ook een gulle gever, omdat ie zo'n zichtbaar goed gevulde glazen pot pontificaal op de toonbank heeft staan. Uitdagend voor snelle gauwdieven. En daar komen er steeds meer van, tenzij het nieuwe kabinet doet wat het beloofd heeft.
Wie een cruise maakt betaalt ook een flinke fooi. Ook nog vooraf. Misschien verloopt de cruise helemaal niet zo leuk als gedacht. Bijvoorbeeld als zo'n tochtje naar de haaien gaat vanwege een Italiaanse kapitein. Er zijn mensen die van mening zijn, dat als je geen fooi wilt of kunt geven je geen horecagelegenheid moet betreden. Het zal vast horecapersoneel zijn, dat zo denkt. Nogal kortzichtig. Met minder klanten, minder omzet. De klant betaalt jouw baan, dus wegjagen of weigeren vind ik niet bepaald een  slimme oplossing. Laat de baas maar een goed loon betalen. Als hij en zijn personeel de zaak goed runnen, zal ie genoeg verdienen.