Ander blogs en websites

zondag 12 mei 2024

Deurwaarders

Af en toe kijken we naar dat programma, dat zich in Engeland afspeelt. Het is interessant hoe mensen die in de schulden zitten reageren. Er zijn slechts weinigen, die beseffen dat het aan hen zelf ligt en niet een de deurwaarders. Meestal doen de schuldenaren alsof niet zij, maar de deurwaarders hun schulden veroorzaakt hebben. Soortgelijk gedrag zie ik bij mensen die een bekeuring krijgen. Ze geven de verbalisant de schuld. 😄
Toen ik op school het vak Recht kreeg vond ik veel onderwerpen erg interessant. Ik heb er later zowel privé als gedurende mijn loopbaan erg veel profijt van gehad. Natuurlijk leerde ik over het werk van de deurwaarder. Per land zal de werkwijze vast verschillen. Met name ik informatiesystemen waarin debiteuren en crediteuren een rol speelden, kwam ik de procedures rond het innen van schulden tegen.
Als ik hoor dat iemand een schuld van ruim 3.000 pond aan parkeerboetes heeft openstaan, dan schud ik maar met mijn hoofd. Al vind ik wel, dat boetes op boetes eerder contraproductief werken. Men duwt mensen nog meer in de schulden. Vroegtijdig loonbeslag lijkt me dan een beter alternatief. Aan de andere kant reageren veel menen niet op brieven (herinneringen, aanmaningen en correspondentie van incassobureaus.
Maar er zijn ook mensen met een flink gat in de hand. Die zouden eerst moeten leren omgaan met geld. Die zien alleen wat er binnenkomt en wat zij willen kopen. Over vaste lasten i.c. de tering naar de nering zetten hebben zij blijkbaar nooit gehoord.