Ander blogs en websites

donderdag 4 april 2024

Los van

een kraker??
Met het maken van de nestkastjes houd ik me niet zo aan de regelgeving. Ik bedoel, er zijn mensen die beweren dat ze met vogels gesproken hebben om te horen welke de afmetingen van zo'n kastje moeten zijn. En dan echt op de centimeter nauwekeurig. Zelf heb ik op de meest vreemde plaatsen vogelnesten aangetroffen. Als kind al, toen we eieren zochten. Onder eht dak van he thuisje trof ik ook een nestje aan. De opening was 16 x 12 cm! 😀 Het nestje zelf was klein. Ik heb ooit een zwaluwnest gezien, die in een band van een motorfiets was gebouwd. Ik had de nieuwe band in de schuur opgehangen. Een ander nest zat op een gesloten koekblik op een kast.
De kastjes die ik tot op heden gebouwd en opgehangen heb, waren altijd bevolkt. Toen ik een paar kastjes begin dit jaar ophing in het bos, waren nog dezelfde dag vogels die behuizingen van binnen aan het bekijken. Ze zijn nu alle drie al een tijdje bezet.
Het enige waar ik rekening mee houd is de grootte van de doorgang. Voor mezen is ie kleiner dan voor musjes. Natuurlijk ook met de richting v.w.b. de plaats van de opening. Die is vaak op he toosten gericht.