Ander blogs en websites

woensdag 6 maart 2024

Tegen onrecht en voor de zwakken

Als kind had ik het al. Ik had te doen met en nam het op voor de zwakkere kinderen en ik kon niet tegen onrecht. Misschien had het opnemen voor of beschermen van zwakkeren ook te maken met het feit, dat ik geregeld op mijn jongere broertje en/of zusje moest passen. Misschien ben ik daarom zo gevormd. Maar het kan evengoed zijn, dat mijn moeder die potentie al in mij had waargenomen.
Hoe het met onrecht zit, weet ik niet. Ik herinner me wel, dat ik in mijn jeugd een korte periode had, waarin ik vond dat men mij leerde liegen. Ik was nog maar een kind en vond het niet terecht dat ik na een bekentenis fysiek zwaar (in mijn beleving) gestraft werd. Alsof het eerlijk zijn geen goed iets is. Ik heb nooit iemand horen zeggen : "Fijn dat je daarover eerlijk bent geweest."  Dat ik gestraft zou worden vond ik terecht. Maar dan wel naar verhouding.
Als jonge tiener dacht ik daarom soms : u mag het ook gewoon tegen mij zeggen, dan zal ik het niet meer doen. Dat dacht ik, want een tegenwoord werd in die tijd niet geaccepteerd. Mijn primaire reactie is meestal gebaseerd op eerlijkheid, oprechtheid en soms op humor. Ik ben een paar keer gevraagd te bemiddelen in 'lastige' kwesties. Alle keren begon het met : "Je komt erg integer over. Zou jij ... enz." Ik was alle keren verrast dat te horen. Vooral omdat ik in mijn gewone doen verkeerde. Aan de andere kant gaf het mij ook wel weer moed. Want niet iedereen is blij met eerlijkheid. Maar dat komt vanwege mijn openheid, waarbij ik het hart op de tong heb. Net als mijn vader dat had.
Ik had best wel een goed geheugen, maar aan liegen deed ik nauwelijks. Hooguit een leugentje om bestwil. Bedoeld om anderen gerust te stellen.
In grote organisaties en bij overheidsinstanties wordt veel politiek bedreven. Daar heb ik nooit aan meegedaan. Ik kwam daar voor een opdracht, niet om politiek te bedrijven. Ik bleef wie ik was. Ondanks mijn afwijkende houding heb ik daar nooit last van gehad.
Er is erg veel onrecht in de wereld en ons landje. Er zijn ook erg veel zwakkeren. Helaas zijn er geen politici, die daar oog voor hebben. Ook dat is politiek bedrijven. Ook daar heb ik niets mee.