Ander blogs en websites

zaterdag 2 maart 2024

Grote stappen gemaakt

Wat een schitterend weer zeg! Ik was vanmorgen tegen 9.00 uur in de loods. Even wat materiaal ophalen voor onze herstelwerkzaamheden.
Na terugkeer, ben ik met de gezaagde stroken aan de slag gegaan. Daarmee heb ik de openingen tussen de dakbalken gedicht. Nu is het een soort plafond geworden. Ik heb dat aan beide lange kanten van het huisjes gedaan. Hoewel ik de stroken op 30 cm gezaagd heb, had ik geen rekening gehouden met het feit dat alles aan de buitenkant van hout is. En dus ook niet meer echt recht. Als ik een strook tegen de wand drukte, sloot ie niet overal strak aan. Maar geen nood. Ik ga
gewoon afdeklatten zagen en die er tegenaan slaan.
Natuurlijk heb ik ook een rekenfout gemaakt. Ik kwam wat de stroken aan de lange kant betreft 78 cm tekort! Ik snap er helemaal niets van. Gelukkig had ik extra hout meegenomen, vanwege “je weet maar nooit”.
Het gebruiken van ‘koppelstukken’ (foto rechts) maakte het monteren van de stroken erg gemakkelijk. De stroken hoefden dankzij die stukken niet per se midden op een balk uit te komen.
Onder het kozijn van de huiskamer heb ik de lijst ook afgemaakt. Die was tot net voorbij de deurpost al aangebracht, maar onder het grote raam nog niet.
We kregen zowaar bezoek uit Nieuwegein. Onze jongste zoon wilde ook wel de handen uit de mouwen steken. Hij heeft de schroeven wat dieper in het hout gedraaid en toen schroefgaten in de stroken geplamuurd. Later is hij de rabat aan de buitenkant  gaan schuren. Dit keer met een draaiende schuurschijf. Dat ding trilt niet zoals mijn oude driehoekig machientje. En hij werkt vrij snel. Je kon ook het toerental regelen.
Morgen is het zondag. Dus geen lawaai maken. Een verfkwast lijkt me daarom een goede oplossing om die dag door zinvol door te komen.