Ander blogs en websites

dinsdag 5 maart 2024

Doelgericht

Dat een van de eisen voor de functie van projectleider doelgerichtheid is, ben ik steeds meer gaan begrijpen. Tijdens het uitvoeren van een project kreeg ik met allerlei vragen te maken. En wie niet doelgericht bezig zou zijn, zou al snel afdwalen naar allerlei activiteiten die niets te maken hadden met het doel van het project.
Doelgericht zijn en blijven, levert ook geregeld resultaten op. Activiteiten die beëindigd zijn geven een goed gevoel; weer wat opgeleverd.
Veel projecten lopen uit de hand omdat men niet doelgericht bezig is. Ook het rücksichtslos toestaan van veranderingen / toevoegingen laat menig project uit de hand lopen. De regel voor aanpassingen is, dat de opdrachtgever akkoord moet gaan met de extra tijd en kosten die ermee gemoeid zijn. In veel gevallen wordt afgezien van wijzigingen vanwege de extra kosten en/of tijd. Mijn ervaring is dat in zo’n 75% van de gevallen er sprake is van make-up, verfraaiing die niets aan het doel bijdraagt. Make-up aanvragen parkeerde ik een onderhoudsproject, dat later, na oplevering van het project, gestart kon worden. De tijd en kosten zijn dan grotendeels al bekend.