Ander blogs en websites

zondag 11 juni 2023

Van het oostfront

Het zou mij bevreemden dat Rusland zijn eigen pro-Rusland Oekraïners zou willen verdrinken. Strategisch is het opblazen van de dam van weinig waarde, omdat de militaire voordelen slechts voor een paar dagen zijn. Daarom leeft het idee, dat de aanval om het veroorzaken van imago schade gaat. Het is vaker voorgekomen, dat beschuldigingen onjuist bleken te zijn. In het recent verleden zijn veel beelden geënsceneerd en/of gemanipuleerd.
Volgens onafhankelijke media lijden de Oekraïense troepen zware verliezen gedurende hun tegenoffensief. Strategisch gezien hebben de Russen her en der hinderlagen ('vleesmolens')  gecreëerd. Er wordt melding gemaakt van Oekraïense progressies die weinig inhouden. Het stilzwijgen rond het offensief zoals verzocht door Zelensky, wordt beschouwd als een erkenning van een zinloos tegenoffensief. Bij een raketaanval op een ontmoetingsplaats van Oekraïense en westerse officieren, zijn 7 van hen omgekomen.
De Russen zijn op de 'luipaard-jacht'. Er zijn al diverse NAVO voertuigen en Leopard tanks vernietigd. Een aantal Leopards is onbeschadigd veroverd. De veroverde tanks worden door de Russen nader onderzocht om de bestrijding ervan te optimaliseren. Een CNN columnist meldt dat een compleet konvooi van westerse pantservoertuigen inclusief een aantal Leopards nabij Orekhovo is vernietigd. Hij noemt de situatie erg zorgwekkend. De grote verliezen hebben Biden / het Pentagon doen besluiten voorlopig geen moderne wapens naar Oekraïne te zullen sturen.
Tot nu toe verloopt het tegenoffensief geheel naar verwachting van de Russen. Zij wachten op een raketaanval op het schiereiland Krim vanuit de regio Zaporizja. Hoe de Russen daarop zullen reageren is onbekend. Mocht de NAVO willen ingrijpen vanwege een mislukt offensief, dan is een kernoorlog zo goed als zeker. Ik blijf gaan voor vrede.