Ander blogs en websites

zondag 4 juni 2023

Dakkoffer opleuken

Toen de mountainbike gisteren klaar was, heb ik de bak met fietsonderdelen omgekieperd en opgeruimd. Wat een zooi! Ik heb een aantal bakken onder de werktafel in het schuurtje staan. Op de bakken staat geschreven wat er in zit. Ik heb een bak voor de auto, een bak voor oud ijzer, een bak voor verf en lak enz. In de bak voor fietsen kwam ik veel rommel tegen. Als ik opruim gooi ik delen waarvan ik denk misschien nog nodig' in de bak. Maar daar blijven ze dan jaren onaangeroerd liggen. Totdat ik de bak ging opruimen. Ik kwam zo'n 13 bandenlichters tegen! En heel veel ventielen, wat spaken, velglinten, binnen- en buitenkabels, remonderdelen enz. Ik kwam ook een dop tegen met een voet. Toen ik dat ding bewonderde, schoot me plots iets te binnen. Iets voor de dakkoffer!
Vanwege de lichtgewicht caravan besloot ik vorig jaar in de nazomer in te gaan op een aanbod van een dakkoffer voor slechts €10. De eigenaar had hem niet meer nodig en kon hem ook niet ergens opslaan. Hij lag al die tijd in de tuin. Dus was het voor hem heel simpel : weg met dat ding! Toen ik hem ophaalde, lag ie nog in de tuin. Wat verregend, maar waterdicht en onbeschadigd. Ik heb hem in de caravan gedaan voordat ie naar de stalling ging.
Ik ben er blij mee. Voor de Matrix heb ik dakdragers gekocht. Ook weer voor weinig, want die auto's worden niet meer gemaakt. De koffer zelfs heeft een stel gasveren om het deksel open te houden. Maar die werken niet helemaal goed. Als de koffer geopend is, zakt het deksel heel traag weer naar beneden. Niet echt een probleem, maar ik heb toch maar een steun gemaakt om het deksel geopend te houden.
Dat is gemakkelijker met laden en lossen van de inhoud. Er komen geen zware spullen in te liggen. De Matrix mag maximaal 75 kg als daklast hebben. De dop die ik tussen de fietsonderdelen vond, heb ik gebruikt voor de steunstok. Op de vloer valt de (planten) stok in een gat in een opstaande rand. De stok blijft keurig op z'n plaats, ook als ik tegen het deksel stoot. Ik heb geen zin in nog een snee in mijn kop.
Ik heb ook een handgreep op het deksel gezet. Die lag ook nog in mijn rommelbak. Om het deksel bij de rand omhoog te trekken, vinden mijn reumavingers niet zo handig.
Omdat de koffer het best op z'n kant opgeslagen kan worden, heb ik twee rubberen doppen (deurstoppen) op de korte kant gezet. Ook die doppen kwam ik in mijn rommelbak tegen. Qua hoogte staken ze net een centimeter buiten de rand van de koffer uit. Mooi! De koffer staat nu op twee rubberen pootjes. Ze beschermen de rand van het deksel tegen beschadigingen.