Ander blogs en websites

vrijdag 9 juni 2023

Bij de douane

Af en toe kijk ik naar zo'n douane programma op de tv. Zoals gisteravond. Een klein stukje maar, hoor. Een jonge Amerikaan wordt gevraagd of ie soms een strafblad heeft. Hij antwoordt wat schuchter  met ja. Hij heeft op 17 jarige leeftijd met een meisje van 13 een paar keer seks gehad. Hij is daarvoor veroordeeld. Hij heeft ook een paar keer drugs aan een minderjarige gegeven. Ook daarvoor is ie veroordeeld. Hij noemt het slechts een licht vergrijp. Zelf gebruikt ie ook drugs. "Bijna dagelijks", geeft ie toe, "maar ik ben niet verslaafd." Hij heeft ook cocaïne en heroïne gebruikt. "Maar dat doe ik echt niet meer", probeert hij met een gemaakte overtuiging.  Als vakantieganger in Nieuw Zeeland zou ie echt geen drugs gebruiken, beweert ie. Voor zijn verblijf van zes weken heeft ie slechts 150 dollar bij zich.
Hem wordt de toegang tot het land ontzegd. Hij moet terug naar Californië. Ik zat te wachten op een opmerking van de douanier Iets in de zin van : "Het is hier verdomme geen Nederland!"
Hier in Nederland vinden ze het helemaal niet zo erg, wat deze jongeman uitgevreten heeft en aan drugs is verslaafd. Niet alleen criminelen, zelfs terroristen / moordenaars zijn hier welkom en worden van alle gemakken voorzien. En wat geld betreft : dat krijg je hier ook. Daar mag je ook drugs voor kopen. Of zelf een handeltje beginnen. Mocht je je vervelend gedragen, dan krijg je apart vervoer en wordt je zeker weten ergens gehuisvest.
Maar men gaat hier strenger controleren. Dus als je drie mensen vermoord hebt, kan je nog binnenkomen. Bij 5 word je echt geweigerd. Dat betekent, dat je hier mag blijven totdat je zin hebt om te vertrekken.