Ander blogs en websites

zaterdag 8 april 2023

Van het Oostfront

Geen nieuws uit Oekraïne betekent slecht nieuws. Het blijft opvallend stil in de mainstream media wat de oorlog in Oekraïne betreft. Logisch, want Bakhmut is zo goed als in handen van de Russen gevallen. De Oekraïense militairen hebben een ultimatum gekregen de stad te verlaten nu het nog kan.
Zelensky heeft in samenwerking met de NAVO een aanval gepland op Russische stellingen in het oosten van Oekraïne. Het betreft de gebieden die zich als zelfstandig uitgeroepen hebben. Naar zeggen is het (Pentagon) plan opzettelijk uitgelekt, om het Oekraïense leger en de burgers moed in te spreken en de pro-Russische bevolking te demoraliseren.
Rusland heeft nogmaals gezegd, dat het enkel de uitslagen van de 'officiële' referenda van 2014 uitwerkt
en alsnog de Akkoorden van Minsk 'regelt'. Dus van een bezetting van heel Oekraïne is geen sprake.
Polen staat te trappelen om militairen naar Oekraïne te sturen. Amerika ziet vooral Polen als een 'handige' bondgenoot. Polen heeft namelijk een enorme hekel aan Rusland en het claimt grondgebied dat nu van Oekraïne is. Er gaan zelfs geruchten om Oekraïne op te delen met een deel voor Polen en de rest autonoom. Landen als Hongarije en Roemenië claimen ook nog steeds gebieden, die na WO2 hen ontnomen zijn.
Ursula von der Leyen, de assistente van Macron, waarschuwt China. Zij is van mening dat het westen wel wapens naar Oekraïne mag sturen, maar China niet naar Rusland. 
In China zelf vindt men het bezoek van Macron en zijn (voor China onbekende) blondine tamelijk lachwekkend. Macrons eigen land staat nota bene in brand, volgens bepaalde media. Chinese leiders stellen dat China op het wereldtoneel dicteert en spelen Frankrijk en/of de EU nog minder dan een bijrol (!). Von der Leyen en Macron kregen te horen dat de oorlog niet China's zaak is. China wenst niet geïnstrueerd te worden door derden en zal altijd z'n eigen politieke lijn volgen, was de reactie. Kort samengevat : Alors, allez retour et bonjour!
De betrekking en de handel tussen China en Rusland hebben sinds de Speciale operatie een gigantische boost gekregen. Reden voor Japan om zich wat gematigder op te stellen jegens de Russen. De Japanse economie draait op Russische energiebronnen. Beide landen werkten nauw samen op dat gebied. Amerika is niet blij met de mildere houding. Rusland heeft vorig jaar vanwege Japans politieke houding het land deels z'n belangen in de Sakhalin energieprojecten ontnomen. Japan is als de dood weer in een energiecrisis te geraken, zoals in de jaren 70.
Rusland heeft de vooral economische organisatie van een anti-Westen / Amerika Alliantie al bijna rond. De politieke inspanningen van afgelopen jaren werpt hun vruchten af. Veel landen keren zich tegen het Westen in het algemeen en Amerika in het bijzonder. Zelfs vijanden schudden elkaar vanwege Russische inmenging de hand. De Amerikaanse dollar is voor hen niet meer leidend. Let wel, onder hen bevinden zich de olie producerende landen (OPEC) en Afrikaanse landen met edelmetalen in de bodem. Afrika is druk bezig om een eigen continentale bank en valuta te gaan hanteren en zich los te koppelen van de Amerikaanse dollar.
De economie van Letland keldert razend snel. De oorzaak : er is nauwelijks nog aanvoer van goederen vanuit de Russische Federatie. Weer een land dat in z'n eigen voet geschoten heeft door akkoord te gaan met sancties tegen Rusland.
In het algemeen is mijn conclusie dat Rusland dankzij de sancties van het Westen zowel militair als economisch zijn slag heeft geslagen.