Ander blogs en websites

zondag 5 maart 2023

Gewoon old skool

Ik heb een paar keer achter het stuur van een e-car mogen plaatsnemen en ...... de auto mogen rijden. Hoewel, met vooral het laatste had ik veel moeite ondanks mijn jaren lange rijervaring. Achter het stuur van zo'n e-car voelde ik me geen automobilist. Ik was eerder een soort systeembeheerder / procesoperator. Ik was daarom ook niet aan het autorijden. De e-car reed mij. 😕 Ik weet dat er ook zeilboten en vliegtuigen zijn, die zo werken. Alles is computer gestuurd. Ik vind er helemaal niets aan. Wat mij betreft : hoe minder elektronica des te beter. Al was het alleen al vanwege de kans op storingen. Wat dat betreft is het ook ÊÊn grote ellende. Als een lampje van de oliedruk brandt, wil dat niet zeggen dat het ook echt de oliedruk is. Een eenvoudige storing kan zelfs heel veel lampjes doen branden. Zoek dan maar uit wat er aan de hand is. Ik hoorde onlangs over een Lexus waarvan tijdens het nemen van een lange bocht (oprit naar de snelweg) de motor uitgeschakeld werd. Waarom? De computer zei dat de tank leeg was! 😂 Ja mensen, computers programmeren is ook een vak apart. Deze programmeur was niet bekend met lange bochten, waardoor de sensor van de brandstoftank droog kan komen te staan.
Nee, dus geen e-car. Zelfs gratis niet! Ik ruil hem dan liever in voor een schone benzine auto. Liefst zonder elektrische ramen. Dan kan ik tenminste voldoen aan het zwengelende gebaar van oom agent als ik staande gehouden wordt. Lekker schakelen met m'n reuma handje en gasgeven, koppelen en remmen met m'n platvoeten en als er een lampje gaat branden is dat meestal in mijn hoofd : even stoppen om wat te drinken of eten. En vooral : niet de hele reis zenuwachtig en gespannen naar een metertje turen of je weer de accu's moet opladen. Maar leuk rondkijken en genieten van het landschap met onderweg een tankbeurt van nog geen 5 minuten en probleemloos flinke afstanden afleggen op een dag.
Afgezien van dit alles : met zo'n e-car kan ik verder niets. Ik bedoel dan zelf wat onderhoud plegen. Ja, naar de wasstraat gaan of zo. Dus onder een e-car liggen heeft voor mij een heel andere betekenis dan onderhoud plegen. 😂