Ander blogs en websites

donderdag 9 februari 2023

De Berlijnse Muur

De verkiezingen komen eraan, dus hebben de regeringspartijen CDA en VVD plotseling heel andere inzichten gekregen. Inzichten die overeenkomen met een groot deel van de bevolking. Niet dat het allemaal even goed gaat hoor, wat de uitspraken betreft.
In het nieuws hoorde ik namelijk Mark Rutte zeggen, dat het niet de bedoeling is om rond de buitengrenzen van de EU een Berlijns Muur op te trekken. Ik heb de jaren 60 bewust meegemaakt en dus ook de bouw van die Muur. Volgens mijn herinneringen was die Muur niet zozeer bedoeld om te voorkomen dat mensen uit het vrije Westen pardoes achter het IJzeren Gordijn zouden kunnen reizen, maar eerder om mensen achter het IJG te houden. Die mensen mochten immers niet zomaar naar het buitenland. Alleen al in Berlijn zijn bijna 140 Oost Duitsers bij die Muur om het leven gekomen, toen ze naar het Westen wilden ontsnappen. Mensen uit het Westen konden zich met een visum bij de grensposten melden.
Dus ben ik blij dat ik als inwoner van de EU nog vrijelijk buiten de EU mag reizen, zonder last te hoeven hebben van een Muur die mij ervan weerhoudt. Dus ben ik blij met Ruttes uitspraak. Het betekent ook dat we niet opgesloten gaan worden. Dat zou zomaar een idee uit het WEF kunnen zijn. Zo, en dan nu maar hopen dat men de ongebreidelde instroom van vluchtelingen, gelukszoekers en criminelen (300.000 / jaar!) aanpakken. Of wel : de grenzen sluiten, echt controleren en mensen die geen kans maken op asiel subiet terugsturen. Moeilijk hè?


Over schendingen van de Grondwet :