Ander blogs en websites

woensdag 11 januari 2023

Moet Oekraïne kapot?

Er zijn weer grote wapenzendingen onderweg naar Oekraïne. Vlissingen (foto) is logistiek gezien de haven van waaruit de wapens verscheept zullen worden naar o.a. Polen. Het betreft vooral voertuigen en tanks. Polen speelt een wat geheimzinnige rol in de oorlog. Volgens het westen zijn de wapens bedoeld vanwege een oefening. In Polen wordt anders beweerd. Polen koopt relatief veel wapentuig in, dat het land 'gratis' aan Oekraïne levert. Maar iedereen weet, dat er niets gratis is. In dit geval misschien wel voor niets. Rusland zal immers steeds harder terugslaan. Wil het Westen Oekraïne soms kapot maken?  In en rond Bakhmut heeft Oekraïne zo'n 30% van z'n brigades verloren volgens een hoog geplaatste Amerikaanse militair. "Het ziet er naar uit, dat het Oekraïens leger naar het westen teruggedrongen zal worden", aldus het commentaar. Ergo : de wapenleveranties leiden vooralsnog tot niets. Enkel tot meer grote verliezen aan Oekraïense kant.
Er is al voor bijna 50 miljard dollar aan wapens aan Oekraïne geleverd. Dat is bijna net zoveel als het defensie budget van Rusland. Jen Stoltenberg (NAVO) wil wapens blijven pompen in Oekraïne totdat Rusland de oorlog verliest. Een domme en misdadige insteek!
Een groot deel van het wapentuig verdwijnt naar de zwarte markt. Rusland looft hoge premies uit voor het vernietigen van modern westers wapentuig en/of het veroveren ervan. Men vraagt zich serieus af of het Pools leger al aanwezig is in Oekraïne? Er zijn wel Poolse vrijwilligers / huurlingen actief in deze oorlog. Polen zelf is overstroomd met Oekraïens-Poolse vluchtelingen. Het gaat om ruim 1,3 miljoen mensen, die in Polen moeten worden opgevangen. Soortgelijke vluchtelingenstromen (op grond van etnische achtergrond) doen zich voor in andere buurlanden. De vijandigheden jegens etnische minderheden zijn vanwege de oorlog toegenomen. Met alle gevolgen van dien. Er zijn al hulpacties gestart om al die mensen te voeden en onderdak te verlenen. Niet alleen Polen bezwijkt, de hele EU rammelt van de ellende als gevolg van verkeerde politieke keuzes.
Hier en daar lees ik over geruchten, dat de militaire top van Oekraïne genoeg begint te krijgen van de houding van Zelensky. Het Oekraïens leger klaagt ook over tekorten aan voedsel en kleding en opdrachten van commandanten die strijdig zijn met internationale afspraken omtrent oorlogvoering (o.a. martelen en executeren van krijgsgevangenen en het doden van burgers).