Ander blogs en websites

maandag 16 januari 2023

Building Alaska

Nog zo'n prachtige serie! Ik geniet van het vakmanschap en verbaas me soms over de knulligheden en onveilige werkwijze. De ARBO kijkt met de nekharen overeind toe.
Omdat er in Alaska gebouwd wordt, zijn de kosten aanzienlijk hoger. Die hebben vooral te maken met het transport van de bewoonde wereld naar de afgelegen locaties en de weersomstandigheden. Vanwege de laatste begrijp ik niet waarom men daar zou willen wonen. Maar ja, ieder zijn ding. Het vervoer vindt veelal plaats met vliegtuigen en helikopters. 
In het algemeen is men niet zo goed in plannen van werkzaamheden. Vaak vindt overschrijding plaats met zo'n 30% van het officiƫle plan. Zowel in tijd als in geld. Men is ook niet altijd even accuraat in het inslaan / vervoeren van de benodigde materialen. Het alsnog ophalen of laten brengen gaat extra tijd en veel extra geld kosten.
Met grote interesse (ik moet vaak aan het huisje in Beekbergen denken) heb ik ook de bouw gevolgd voor wat betreft de gebruikte materialen. Driedubbel glas in de ramen, extra isolatielagen op daken en onder vloeren en maatregelen tegen beren en wolven.
Het gebruik van kettingzagen is indrukwekkend. Niet voor het grove werk, maar meer als decoupeer- en/of figuurzaag. Heel precies allemaal. Dat moet wel vanwege het gebruik van bekende houtverbindingen, zoals de zwaluwstaart, halfhout en gat-pen verbindingen. De montage van complete ramen is ook opvallend gemakkelijker dan hier. Vooral omdat de bevestiging aan de buitenkant kan gebeuren. En tot slot de houtkachels. Ik mis zo'n ding in huis nog steeds. Zorro trouwens ook.
Tot slot : er wordt vaak in barre weersomstandigheden gewerkt en in tenten verbleven. Bikkels dus.