Ander blogs en websites

woensdag 14 december 2022

Oliedomme EU

Met de jongste maatregelen tegen Rusland, schiet de domme EU zichzelf weer in de voet. We worden alsmaar meer een crisis ingeduwd. Het Amerikaanse Investing Future zei hierover : 

"Al maanden maken oliehandelaren zich zorgen dat een embargo van de Europese Unie en een prijsplafond op Russische olie, twee maatregelen die maandag van kracht werden, zouden leiden tot een prijspiek en gevaarlijke tekorten aan ruwe olie. Tegen vrijdag j.l. daalden de prijzen in plaats van de gevreesde olieschokpieken. Ze zijn nu net zo laag als het hele jaar, sinds de Russische invasie van Oekraïne. Niet alles is van een leien dakje gegaan. Turkije heeft tankers geblokkeerd, waarvan de meeste olie vervoeren voor bedrijven die actief zijn in Kazachstan, zoals de joint venture van Chevron en Exxon Mobil, om door de smalle Bosporus te varen. Turkse functionarissen zijn op zoek naar verzekeringspapieren.  Maar handelaren hebben dat nieuws grotendeels van zich afgeschud. De olieprijs is deze week met ongeveer 10 procent gedaald. Dus wat gebeurde er?
De oliemarkten werden wakker met het besef dat de nieuwe sancties tegen Rusland, waar handelaren voor vreesden, in ieder geval in eerste instantie niet zo'n grote klap zouden kunnen zijn voor de aanvoer van Russische ruwe olie als ooit werd gevreesd. "De perceptie was dat dit de Russische voorraden echt zou verpletteren, en dat is niet langer de perceptie," Brent-ruwe olie, de internationale benchmark, zakte voor het eerst sinds januari door het niveau van $ 80 per vat, toen de prijzen tijdens de gespannen periode stegen. aanloop naar de Russische invasie van Oekraïne in februari. Op vrijdag werd het verkocht voor iets minder dan $ 77 per vat.
Bovendien berekenen handelaren dat verdere renteverhogingen van de centrale banken, gericht op het beteugelen van de inflatie, de economische groei over de hele wereld kunnen belemmeren en de vraag naar olie kunnen verminderen. Dergelijke zorgen gaan gepaard met de veronderstelling dat China, 's werelds grootste energie-importeur, zijn economie slechts geleidelijk zal aanwakkeren, ondanks een versoepeling van de Covid-beperkingen. "Er is ook een groeiend besef dat de heropening van China een langzame, langdurige aangelegenheid zal zijn en dat Europa en de Verenigde Staten economisch een moeilijke winter tegemoet gaan."
Waartoe de prijsplafond op Russische olie bedoeld was, werd tot voor kort verkeerd begrepen, zeggen analisten. In plaats van een poging om Rusland van de markt te halen, werd de maatregel door de regering-Biden gepusht om Rusland aan te moedigen olie te blijven produceren, maar tegen een relatief lage prijs. Het Witte Huis probeerde te voorkomen dat het Europese embargo de prijs van benzine en andere aardolieproducten voor consumenten in de Verenigde Staten en elders zou opdrijven."