Ander blogs en websites

vrijdag 2 december 2022

Naar gedrag

De loods bevindt zich in een verzamelgebouw. Aan beide kanten van het gebouw bevinden zich zo'n 7 loodsen. Al dan niet met een kantoortje. Aan de kopse kant van het gebouw bevinden zich twee hekken. Voor elke kant één, maar je kunt gewoon om het gebouw heen rijden. Dan rij je het ene hek in en het andere weer uit. Nu is het zo, dat een naar heerschap van een motorzaak van mening is, dat het terrein en de hekken eigendom zijn van hem. Zo heeft hij een paar keer het hek aan onze kant afgesloten, terwijl ik buiten nog zichtbaar bezig was. Ik heb zelf een sleutel van het hek en sluit het altijd keurig af. Aan mijn uitleg heeft meneer tot op heden geen boodschap. Dat geldt niet alleen voor mij. Ook als anderen nog aanwezig zijn sluit hij het hek af. Vreemd genoeg groet hij me wel als ik hem groet.
Hij beklaagt zich wanneer andere huurders om het gebouw heen rijden of door 'zijn hek' naar hun loods gaan. Dat gebeurt meestal als ze een aanhangwagen hebben. Dan hoeven zij niet lastig te manoeuvreren met achteruit rijden. Ik deed het onlangs ook, omdat de volle aanhangwagen met dubbele as niet met de hand te keren was. Meneer vindt dat wij dan door 'zijn' hek rijden en dat vindt hij vervelend. Dat hek is dus ook bedoeld voor de overige huurders. Maar omdat hij bij het hek op de hoek van het gebouw een loods gehuurd heeft, is het blijkbaar zijn hek geworden. Als hij naar huis gaat doet hij beide hekken dicht en op slot. Ongeacht wie er nog in zijn eigen loods aan het werk is. Andere huurders vinden het vervelend, maar zijn blijkbaar bang voor de man. Ook aan hen heeft hij geen boodschap.
Gisteren was ik de Matrix aan het schoonmaken bij de loods, nadat ik met wat afval gestoeid had. Ik was net bezig met een beetje polijstwerk met een poetsmachine, toen ik plots een enorm lawaai naast me hoorde : wham!!, wham!! Ik kreeg direct een paniekaanval. Wat bleek? Het heerschap reed op een motorfiets vlak langs mij en gaf op dat moment met ingetrokken koppeling twee keer flink gas. Bewust bedoeld om mij te laten schrikken. Misschien deed hij dat omdat wij deze week met de zware aanhanger ook om het gebouw heen gereden zijn. Want dat vindt hij heel erg vervelend. Dat mag niemand, alleen hij. Want zelf rijdt meneer namelijk wel geregeld rondjes om het gebouw om een motor te testen. Dat gebeurt ook geregeld met een flinke snelheid. Maar o wee als iemand anders om het gebouw rijdt.
In normale situaties spreek ik zo'n iemand even aan. Maar vanwege mijn zware paniekaanval ging dat niet. Weer thuis besloot ik toch even die meneer een berichtje te sturen. Dat luidde :

"Jammer dat u meende mij zo te moeten laten schrikken met uw motorfiets. Ik heb namelijk last van zware paniekaanvallen. Zelf heb ik bijna 50 jaar motor gereden. Maar ik heb me nooit bezig gehouden met dergelijk asociaal gedrag. Ik vind het ook een vorm van antireclame voor uw bedrijf.
Met vriendelijke groet,
Naam enz."

Meneer ging vreemd genoeg eerst verhaal halen bij onze zoon. Toen hij daar nul op rekest kreeg stuurde hij mij een e-mail met deze inhoud :

Jammer dat je me niet gewoon aanspreekt maar dat regelen we dan nog wel even keer. In eerste plaats kan ik er niets aan doen dat je persoonlijke gesteldheid te wensen overlaat maar dat je mij uitmaakt voor aso gaat echt te ver. Hoe asociaal moet er dan gereden zijn op zo’n korte afstand? Bovendien begrijp ik werkelijk niet waar jij je mee bemoeit. Ik weet niet eens wie je bent (over asociaal gesproken!), duidelijk ben je geen huurder of eigenaar en heb je feitelijk niets op dit terrein te zoeken! 

Met vriendelijke groet,

Meneer schijnt mij plots niet meer te kennen en laat blijken meer asociaal, sorry ik bedoel onaangepast gedrag te vertonen. Een beetje rekening houden met elkaar lijkt mij niet verkeerd. Daarvoor hoef je niet de gezondheid van de ander te weten noch zijn naam. Trouwens, ik heb niet hem maar zijn gedrag asociaal genoemd. Ook in zijn reactie laat hij blijken alsof hij de eigenaar van het terrein is en bepaalt wie er wel of niet mag komen. Hij huurt ook maar een loods voor zijn motorzaak. Hij heeft dus ook een wat bekrompen beeld van het gebruik van een industrieterrein. Hij ziet ons daar vaak aan het werk. Er hangt bij de loods waar ik geregeld werk een aantal bewakingscamera's met een microfoon. Als ie wil kan ie zijn eigen gedrag terugzien.
Na het lezen van zijn reactie kwam de Peoplemanager bij mij weer naar boven Dat heb ik vaker als ik reacties lees. Dit keer las ik een reactie van een bot iemand, die weinig sociaal is en graag de baas (politieagentje) speelt. Hij ontwijkt de kern van de kwestie (iemand laten schrikken door even 2x te knallen met zijn motorfiets op amper 2 meter afstand) en geeft aan geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor zijn gedrag.
De toonzetting komt mij over van iemand die last heeft van woede en/of frustraties. En dan is er nog een inconsequente houding. Niet alleen door te doen alsof ie mij niet kent. De afsluiting Met vriendelijke groet had er een Met boze groeten of misschien zelfs Met opgestoken middelvinger moeten zijn. Conclusie : deze sollicitant / kandidaat is ongeschikt voor het werken in teams en omgaan met klanten. Wie weet zoekt ie me een keer in de loods op. Al denk ik dat ie eerder weer op een motorfiets voorbij scheurt. Maar goed, ik had gehoopt dit jaar zonder ruzies door te komen. Maar het is mij blijkbaar niet gegund.