Ander blogs en websites

zondag 4 december 2022

Geen vrijheid

Onlangs zag ik een stukje van twee jonge vrouwen, wier langdurige vriendschap plots verbroken werd door een van hen. De reden werd niet vermeld. Uiteindelijk bleek het om de politieke keuze te gaan. De blanke vrouw had op Trump gestemd, terwijl de donkere dat op Biden had gedaan. Toen de donkere erachter kwam dat haar vriendin op Trump gestemd had, beƫindigde ze zonder enig bericht hun jarenlange vriendschap die volgens beiden een zeer bijzondere klik kende.
Ik vond het wel erg triest dat de donkere vriendin niet haar blanke zielsverwant de ruimte gunde voor een eigen politieke keus. Ze beweerde ook dat Trump tegen immigranten was en dat haar ouders ook immigranten zijn. Haar vriendin ging een discussie uit de weg, omdat ze de vriendschap belangrijker vond. Trump is trouwens niet tegen immigranten, maar tegen illegalen. Ik vond het ook weer typisch dat zo'n actie om een vriendschap te verbreken vanwege ander gedachtegoed is. "Jij moet hetzelfde denken en doen als ik", is niet bepaald democratisch of juist typisch Democraten.
Het is met de politiek toch al zo, dat misschien een paar programmapunten van een partij iemand aanspreekt. Elke partij kent minder aantrekkelijke programmapunten. Dus een stem op een partij wil niet per definitie zeggen, dat zo'n kiezer achter alle programmapunten zou staan. Afgezien daarvan vind ik het zeer ondemocratisch om mensen die andere opvattingen erop nahouden te discrimineren.
Bij ons thuis is de een wel en de ander niet gevaccineerd. We maken ook elk onze eigen keus als we gaan stemmen. Zij kijkt graag naar GTST, ik liever naar recherchewerk. Ik heb niets tegen fans van Oranje die de wedstrijden wel volgen of naar Qatar afgereisd zijn. Dat is hun keus. Maar ja, het gaat alsmaar bergafwaarts met onze democratie. Men moet "solidair zijn" met een ander. Een moderne vorm van tirannie.