Veel mensen met een andere culturele achtergrond voelen zich hier niet thuis. Ze voelen zich niet geaccepteerd, ondanks dat ze hier geboren en getogen zijn. Aldus de resultaten van een onderzoek onder die groep. Het onderzoek vermeldt niet welke bronnen er precies geraadpleegd zijn. Waren het mensen met werk? Of waren het werklozen? Of misschien waren er criminelen onder de onderzochten?
Ik weet dat in veel gevallen deze groep naar Nederland / Nederlanders wijst als schuldigen, terwijl ze zelf nauwelijks enige moeite doen om te integreren. Ze klitten bij elkaar, hangen wat rond en vangen met de ene hand een uitkering en met de andere vallen ze anderen lastig. Zo vullen zij hun leven in. De kwalificatie 'Nederlander' (ik schrijf bewust geen 'Hollander') onwaardig.
Er wordt inderdaad gediscrimineerd en racisme leeft ook. Dat zal zo blijven. Die verschijnselen worden meestal veroorzaakt door afgunst. Dat is een deel van de Nederlandse mentaliteit. Deze Indo heeft het diverse keren in zijn loopbaan moeten ondervinden. Maar voor mij was geen van die gevallen reden om af te zien van werken, mijn hand op te houden en vervolgens naar de anderen te wijzen. Ik heb de regie zelf in handen gehouden. Ik moet er niet aan denken, dat Pietje of Jantje of Marietje met een discriminerende of racistische opmerking de rest van mijn leven bepaald zou hebben. Dat is dus aan mij. En ik ben verdergegaan op het door mij gekozen pad.
Het niet geaccepteerd worden heeft veel te maken met het niet willen aanpassen aan de zeden en gewoontes van dit land. Ik ben ook hier geboren en getogen en toch heb ik me hier ook nooit thuis gevoeld. Maar dat heeft niets te maken met discriminatie e.d. Het heeft te maken met mijn genen. Daar zit iets (tropisch?) in, wat botst met het koude Nederlandse. En toch heb ik maatschappelijk meegedraaid. Dat doe ik liever dan te gaan zitten navelstaren, mijn hand op te houden, te klagen en naar anderen wijzen. Dat vind ik de weg van de minste weerstand, het pad van de mensen zonder ruggengraat of met een 'andere' mentaliteit.
Ander blogs en websites
▼