Ander blogs en websites

donderdag 4 augustus 2022

Doe maar gewoon

Al mag ik dan een bijna alleseter zijn, ik heb zo mijn voorkeuren. Gisteren aten wij gebakken aardappeltjes met witlof (met kaas en ham) uit de oven. Toen ik de aardappeltjes bakte, moest ik plots aan Beekbergen denken. Zoiets overkomt mij niet zomaar. Het kwam vanwege de geur van de aardappeltjes in de koekenpan. Het was een soort dennengeur of harsgeur. Op de verpakking las ik dat het Toscaanse kruiden waren. Ik dacht : "Ach ja, natuurlijk." Ik vond de smaak maar zozo. Ik ben geen eekhoorn hè. Gewone gebakken aardappeltjes, dat is het voor mij. Met mayo van de Aldi. Niet altijd, maar als het zo uitkomt, zoals wanneer er sla bij geserveerd wordt.
In het algemeen heb ik weinig op met al die smaakjes. Doe maar gewoon met het eten en drinken. Want het geldt ook voor de thee. Gewoon die ouderwetse thee van theeblaadjes. Geen chemische smaken dus. Het is met het voedsel dezelfde kant opgegaan als met de kleding en het schoeisel. Met de opmerking 'ik ga schoenen kopen' ben je er tegenwoordig niet. De vraag rijst dan : 'wat ga je met die schoenen doen?' Gewoon lopen of wandelen? Hardlopen of sprinten? Wandelen in de bergen of op de weg? En wat voor een weg? Verhard of onverhard?
Nog even en dan komen er ook heel veel vragen over mezelf. Of ik een hetero ben of niet en wat ik dan wel ben en hoe ik aangesproken wens te worden. Laatst hoorde ik een vrouw zichzelf zo aankondigen. Ze presenteerde een nieuwsitem. Iedereen moest niet alleen haar naam weten, maar ook dat ze genderneutraal is. Ik dacht gelijk : "Doe maar gewoon, niets mis mee." Ik denk dat al het opdringerig gedoe juist een averechtse werking heeft. Dat mensen niet zozeer bezwaren hebben tegen iemands geaardheid of gender, maar meer tegen dat opdringerige gedrag van hen. Komt bij dat iemand heel anders kan overkomen dan hij of zij feitelijk is. Ik laat het aan anderen over wat zij van mij vinden. En die bevinding interesseert mij hoegenaamd niets, want ik weet het beste wie ik ben. Het woke gedoe slaat flink door. Ik zag bij het EK ook al aanvoerdersbanden met de regenboogkleuren erop. Er zijn nu zelfs sportteams met shirts in de kleuren van de regenboog. Dan denk ik cru : "Flikker toch op!" Ik heb geleerd slechts voor een Iemand op de knieën te gaan. Voor elk ander persoon, ras, gender enz. betekent het beknotting van mijn vrijheid. De wereld glijdt af.