Ander blogs en websites

woensdag 8 juni 2022

Centric

 Vanmorgen las ik een wat mij betreft grappig bericht over Centric. Ooit werkt ik voor een IT bedrijf, dat door Gerard Sanderinks Centric overgenomen werd. Toen werd ik voor het eerst geconfronteerd met een asociale geldwolf. Ja, zo kwam die man bij mij over. Tijden een eerste toespraak voor ons zei hij o.a. dat hij medewerkers volledig claimde. Met een partner thuis had Gerard niets te maken. Al was iemand thuis doodziek, dat was geen reden om niet te komen werken. En nu? Nu is Sanderink zelf met een (ex-) partner binnen Centric bezig. Haha! Maar ja, het gaat weer om geld. Eerder was Sanderink als zakenman al in het oosten des lands uitgekotst.
Zijn werkwijze bij overnames was dusdanig, dat hij het personeel van de overgenomen bedrijven op sluwe wijze probeerde te lozen. Meestal door de nieuwe BV's, waar het personeel van aangekocht bedrijf ondergebracht werd, te laten ploffen. Sanderink had als strategie om via aankopen het grootste IT bedrijf te worden. Geen autonome groei, maar kopen. Maar ja, niet alles is te koop. Zoals gelukkig zijn op werk. Ik vond de sfeer / cultuur binnen Centric erg benauwd. Er liepen daar 'collega's' rond die er niet voor schuwden anderen een oor aan te naaien. Misschien kregen zij er een bonus voor. Kritiek op de leiding was uit den boze.
Ik maakte voor het eerst een periode mee gedurende welke ik ook 's avonds en in de weekends door Centric gebeld werd. Als Peoplemanager moest ik namen opgeven van medewerkers (collega's van het overgenomen bedrijf), die voor ontslag in aanmerking kwamen. Als criteria werden ook zaken aangereikt als ziekteverzuim(!), een keer te laat gekomen en meer van die futiliteiten. In die (voor mij gelukkig korte) tijd was het een organisatie voor nieuwkomers in de IT. Niet voor ervaren rotten in het vak, want die waren te slim voor de leiding. Dus was er geen plaats voor consultants en/of (project)managers.
Sanderink heb ik nooit gemogen. Vanwege zijn sluwheid en asociale inborst waarin alles om geld draait. Sanderink zal wel weer wat geschoven hebben om te voorkomen, dat hij uit het Bestuur gegooid zou worden.