Ander blogs en websites

dinsdag 10 mei 2022

Retourtje Kampen

Dankzij de brandstofboycot van de EU kan Rusland veel meer olie op het oorlogsvuur gooien.
Vanmorgen kon ik mijn nieuwe brillen ophalen. Daarvoor moest ik weer in Kampen zijn. Zo'n historische Hanzestad trekt mij veel meer dan een grauwe, kouwe betonstad als Lelykstad, waar ook een vestiging van de brillenboer is.
Ik ben dit keer op mijn fiets gestapt. Ik twijfelde even, want ik zag aan de westkant nogal donkere wolken. Maar in plaats van de auto, koos ik voor een regenpak. Het is met zo'n pak net zoals met een plu : als ik hem bij me heb blijft het droog.
Er stond een behoorlijke wind. Hoewel ik al zo'n 30 km op de fiets gereden heb na het opladen van de accu, besloot ik zonder bijladen op pad te gaan. Gewoon uit nieuwsgierigheid en om ervaring met de kleine accu op te doen. Onderweg had ik de wind in de flank. Zo ook op de terugweg. Om niet onnodig onder tijdsdruk te komen staan, was ik ruim op tijd vertrokken. Ik wacht liever een kwartier in Kampen op mijn beurt dan dat ik 5 minuten later op de afspraak kom.
Onderweg kon ik de voortgang bij de Roggebotsluis zien. De boel is daar op de schop gegaan om volgend jaar de nieuwe brug op te leveren. De aansluiting op de N50 hoort daar dan ook bij.
In Kampen aangekomen moest ik wat omrijden. De gebruikelijke toegangsweg was afgesloten vanwege bestratingswerkzaamheden. Er stond een geel bord met een wegomleiding, maar onderweg zag ik geen borden meer. Gelukkig ben ik daar redelijk bekend en kon ik via een park naar het centrum fietsen. Ik parkeerde 10 minuten voor tijd de fiets bij de winkel.
Na een kwartiertje stond ik weer buiten. Wat denk je? Er vielen regendruppels! Maar niet voor lang. Ik hoefde niet eens mijn regenjack te pakken. Rijdend parallel aan de N307 zag ik twee keer een gevaarlijke inhaalmanoeuvre. Tegenliggers remden af en knipperden met hun lichten. Haast, haast, haast. Zo kan een gewone weg in een gevaarlijke veranderen. Met de weg zelf is niets mis. 
Vlak voor Dronten begon het laatste lampje van de accu te branden. Ik heb tot aan huis met de ondersteuning gereden. Met een volle accu rijdend in de Medium stand heb ik zo'n 60 km afgelegd met zijwind en af en toe tegenwind. Volgens de fabrieksopgave zou ik zo'n 75 km met een volle accu moeten doen. Maar dat zal onder zeer ideale omstandigheden vastgesteld zijn met software van Volkswagen.