Ander blogs en websites

maandag 2 mei 2022

Lawaai van de schuifdeur

Veel mensen produceren onnodig lawaai en bezorgen daarmee anderen overlast. Het bekende traplopen, deuren dichtgooien en muziek zijn daar voorbeelden van. Onze bus heeft een schuifdeur. Die staat zo goed als de hele dag open. Die gaat overdag alleen dicht als we op stap gaan. Al dan niet op de fiets. 's Avonds gaat ie dicht als we binnen gaan zitten vanwege de temperatuur en gaan slapen.

Als de deur 's avond gebruikt wordt dan kan ie van buitenaf vrij stil gesloten worden. Dat is een kwestie van vlak voor het sluiten even tegen de achterkant van de schuifdeur drukken. Dan valt ie zonder een klap te horen in het slot. Als de schuifdeur van binnenuit gesloten wordt kan dat dus niet.
Er zijn oplossingen te koop in de vorm van een elektrisch trekmechanisme. Zoiets kost wel zo'n € 400,=! Maar ik heb er een veel goedkopere oplossing voor uitgedokterd. Ik heb eerst wat proefgedraaid met een stuk touw, dat ik aan de binnenkant van de achterkant van de schuifdeur heb geknoopt. Staande in de bus ontstaat door aan het touw te trekkenkrijg hetzelfde effect als duwen aan de buitenkant. Zo kan ik de deur het laatste stukje vrij stil dichttrekken. Toen die oplossing effectief bleek te zijn, heb ik een trekkoord (lus) gemaakt en die op de schuifdeur gemonteerd. Er zat daar al een bout, dus die heb ik gebruikt. De lus heb ik van een restant van een oranje spanband gemaakt. De uiteinden heb ik met lijm op elkaar geplakt. Met de soldeerbout heb ik in de nylon lus een gat gebrand voor de bevestiging aan de deur. Omdat de deur na opening direct naar buiten springt, heeft de lus daar geen last van. De spanband annex trekkoord aan de deur loopt vrij ver van de carrosserie. Gelukkig maar, want op krassende geluiden en sleepsporen op de carrosserie zitten we immers niet te wachten.
We kunnen de deur nu sluiten zonder een knallend geluid te veroorzaken.