Ander blogs en websites

donderdag 12 mei 2022

De Sjaak! -2-

De trekhaak van Amazon werd geheel volgens plan afgeleverd. Ik heb hem gelijk maar even op de trekboom van de hondenkar gepast, want je weet maar nooit. Gelukkig is ie exact hetzelfde als het origineel en dus zat ie als gegoten. De montage aan de fiets is een ander verhaal geworden.
De trekhaak moet over de as van het achterwiel geschoven worden. Maar mijn fiets heeft niet zo'n uitstekende as. Er zit een snelspanner op. Dus moest ik naar een andere manier van monteren zoeken. 
Gelukkig heeft de achtervork vlakbij de snelspanner wat montagemogelijkheden. Er bevinden zich daar openingen in het frame. Van een van die openingen heb ik gebruik gemaakt. Ik kon er net geen 8 mm
bout doorheen halen. Maar dat heb ik met een dito boor opgelost. De afstand van de haak tot het frame / de vork heb ik opgevuld met twee moeren. Ik heb de trekhaak dusdanig gemonteerd, dat de snelspanner gemakkelijk bereikbaar blijft. Helaas kon ik hem niet aan de andere kant monteren, vanwege de constructie van de vork. Maar ik kan hem wel eenvoudig lossen. Er moet weliswaar eerst een moer en een zelf tappende schroef verwijderd worden, maar dat is geen probleem. Ik heb namelijk een extra metalen strip gebruikt om de krachten die op de trekhaak komen te staan naar het frame over te brengen. Om zodoende de bout wat te ontzien, die misschien krom getrokken kan worden. Na veel passen en meten en uitproberen heb ik de haak na wat spuitwerk definitief gemonteerd. Ik heb een haak en ben dus de Sjaak.