Ander blogs en websites

zaterdag 9 april 2022

Wolf en (loslopende) hond

Men begint zich nu al ongerust te maken over de toename van het aantal wolven op de Veluwe. Bezint eer gij begint! Het is weer zo'n voorbeeld, waarin men niet vooraf in dit geval even bij de buren geïnformeerd heeft omtrent hun ervaringen met de wolf. Ook daar was men erg in de nopjes met de komst van de wolf. Maar ook daar kwam men er al weer snel op terug. Wolven mogen in het Duitse onder voorwaarden afgeschoten worden. Er zijn ook al kruisingen van wolven met zwerfhonden (niet aan gedacht). Dat soort mag zondermeer doodgeschoten worden.
Het is in veel natuurgebieden verboden de hond los te laten lopen. Dat is bedoeld om de dieren daar te beschermen. Staatsbosbeheer roept daartoe geregeld op. Oké, begrepen. Maar dezelfde organisatie laat wel de wolf toe. Maar ja, dat is weer typisch ambtelijke willekeur. Wat SB doet is zogenaamd niet schadelijk. Daar weten we vanwege de Oostvaardersplassen helaas alles van.
Wolven vallen ook ander wild aan. En net als de hond, doet de wolf dat echt niet alleen om het vreten. Het is een kwestie van instinkt. Geen (al dan niet per ongeluk) loslopende honden, dus ook geen wolven. Maar ja, ambtelijke logica werkt heel anders. Hoe het met een loslopende wolf die als huisdier fungeert in zo'n geval gesteld is, weet ik niet.