Ander blogs en websites

dinsdag 5 april 2022

Veel nepnieuws

Een kapotgeschoten gebouw laten zien, terwijl het door Oekraïens geschut veroorzaakt is. Een straat met dode burgers is (volgens Rusland) in scène gezet. Rusland had die stad 5 dagen eerder al verlaten. Wie liegt?
Het is erg lastig om het echte nieuws uit een oorlogsgebied te krijgen. Een Nederlandse journalist is Oekraïne uitgezet. Hij filmde een raketaanval en plaatste het filmpje op de sociale media. Ik zou denken : goede propaganda voor Zelensky. Of is het soms zo dat Oekraïne zelf die raketten heeft afgevuurd? Of is het om te voorkomen dat de vijand weet dat ze goed geschoten hebben? Op ander media hoor ik Oekraïners klagen dat ze uit hun huizen gejaagd zijn door de eigen militairen. Die maken daar schietposten van. Zelfs van een ziekenhuis. Logisch dat er teruggeschoten wordt. Maar is het allemaal waar? In Oekraïne wonen ook veel mensen met een Russische achtergrond of die pro-Rusland zijn.
Een burgemeester heeft opgeroepen alle Russen in koelen bloede te vermoorden. Dus ook hen met de Oekraïense nationaliteit. Hoezo genocide? Amerika dwarsboomt Russische oproepen om de Veiligheidsraad bijeen te laten komen. Blijkbaar wil Amerika geen oplossing / vrede en de bewijzen omtrent Oekraïens nepnieuws niet aanhoren.
Waarom was het zo stil toen het Oekraïense leger sinds 2014 in het oosten van het land duizenden(!) Oekraïense burgers met een Russische achtergrond door de Azov (nazi's) militairen omgebracht werden? Ook is Oekraïne altijd druk doende om burgers met een andere dan Oekraïense etnische achtergrond te discrimineren, te pesten en aan te vallen. Maar ook daar lees of hoor ik hier in het zo beschaafde Westen niets over.
De Amerikaanse vloot heeft plots de Zwarte Zee verlaten. Amerika zou dit doen om aan te tonen, dat ze zich buiten het conflict willen houden. Rusland gelooft dit argument niet en beschouwt het als nepnieuws. Leer Rusland Amerika kennen. En andersom.
Het is wel zo, dat Oekraïne zeer haastig ruim 400 zeemijnen gelegd heeft voor de kust van Odessa, Ochakov en Tsjernomorsk. Door de stroming en de wind zijn er vele naar zee afgedreven. Een koopvaardijschip uit Estland werd door zo'n zwervende mijn getroffen. Een aantal mijnen is aangespoeld op de kusten van Roemenië, Bulgarije en Turkije en in de Bosporus terechtgekomen.
Veel Britten vinden dat Zelensky er opvallend blakend, 'goed doorvoed', uitziet. Niet alleen Oekraïne, ook Polen probeert het Westen een Derde Wereld Oorlog aan te smeren.
De Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Melnik, heeft uitgehaald naar de Duitse president. Melnik verwijt hem partijdigheid en gekozen te hebben voor Rusland. Melnik wordt in Duitsland afgeschilderd als een drammerig Oekraïens kind dat zijn zin wil doordrukken. Net zoals Zelensky. Dat Duitsland aarzelt heeft vooral te maken met de afhankelijkheid van haar economie van Russisch gas en olie.
Rusland heeft trouwens de roebel aan goud gekoppeld. Daardoor is de roebel ten opzichte van de Amerikaans dollar sterker geworden. De Bloomberg organisatie geeft aan dat Rusland dit jaar recordwinsten gaat maken op hun gas en olie. Tenzij alle olie en gas export wordt stilgelegd. Per dag betaalt de EU €300 miljoen voor die producten.
Rusland blijft erbij, dat het alleen militaire doelen aanvalt en het Oekraïens leger. Het eist een onafhankelijk onderzoek naar de beweringen over moorden op burgers. Zo'n eis heb ik van Amerika noch de NAVO ten aanzien van door hen veroorzaakte burgerdoden nog nooit gehoord.
Voor het Westen schijnt het iets nieuws en gruwelijks te zijn, dat bij dit conflict ook slachtoffers onder de burgers vallen. Impliciet geven de media zodoende toe  veel eenzijdige berichten te verspreiden.