Ander blogs en websites

zaterdag 2 april 2022

Auteursrechten en fatsoen

Het is een paar keer voorgekomen, dat iemand een berichtje al dan niet met bijbehorende foto's, van dit blog wilde overnemen. Ik kreeg daartoe dan een verzoekje. Tot nu toe vond het dat geen probleem. Ik maakte (en maak nog steeds) er wel een probleem van, als ik mensen betrapte mijn data ongevraagd te hergebruiken.
Het is ook een keer gebeurd, dat iemand een berichtje overnam zonder mijn goedkeuring vooraf. Dat was ook lastig, want ik was met vakantie. Na terugkeer lag er een magazine op de mat met daarin een artikel in de vorm van mijn blogpost met foto's. Er was ook een vriendelijk briefje toegevoegd, waarin de redacteur aangaf vooraf contact gezocht te hebben met mij. Hij kende via anderen een familielid van mij. In zo'n geval heb ik er ook geen problemen mee. Meneer had zijn best gedaan en mij een exemplaar van het blad gestuurd met briefje. Daarin herken ik iemand als zijnde fatsoenlijk en van goede wil.
Zelf ben ik erg voorzichtig met data van anderen. Ik zoek eerst uit of ik ze zomaar mag gebruiken. En dan kan het best zo zijn, dat ik ondanks de controle in de fout gegaan ben. Ik hoop dat de eigenaren dan ook zo coulant zullen reageren.