Ander blogs en websites

woensdag 2 maart 2022

Neem de tijd

Tegenwoordig hebben mensen nauwelijks ergens tijd voor. Of beter, ze hanteren andere prioriteiten. Geen tijd is immers geen prioriteit. Dat geldt ook voor de opvoeding. Niet alleen van de kinderen, ook de huisdieren en dan met name de hond.

Ik lees erg veel problemen die corona pups of jonge honden betreffen. Het is mij opgevallen, dat ook daarin de factor tijd een cruciale rol speelt. Men neemt niet de tijd om een hond op te voeden. In de meeste gevallen gaat het om het alleen zijn van de hond : "Moet ik dat per minuut gaan opbouwen?! Als ik dat geweten had...." Want daar begint men pas mee, als men weer naar kantoor moet. Dan wordt de jonge viervoeter overvallen met alleen zijn. En als het nog meer tegenzit, zit ie opgesloten in een kooi. "Anders sloopt ie de boel";  ofwel een ander vergeten stukje opvoeding.
Dat zijn vast ouders die de deuren op slot doen en de sleutels verstoppen. Anders loopt hun kindje weg.
Ja mensen, opvoeden kost tijd. Zeeën van tijd. Maar als je die tijd tijdig neemt, hebben jij, je hond en de omgeving er voor de rest van de hond z'n leven profijt van. Neem de tijd. En vergeet niet de kids ook te leren hoe ze de hond moeten respecteren. Daar schort het ook vaak aan.