Ander blogs en websites

woensdag 9 maart 2022

Lekker goedkoop

Rusland is rijk aan grondstoffen. Vandaar dat de boycots tot op heden daar weinig effect sorteerden. De gevolgen zijn meer te merken bij de landen die de boycot hanteren. Snijden in eigen vlees dus. Hoewel al decennia tegen het land geschopt wordt, werd er wel flink handel mee gedreven. Rusland hanteert relatief lage prijzen en dus kunnen de westerse afnemers flinke winsten maken. Zelfs Shell moest met de billen bloot. Het geeft maar weer eens aan hoe hypocriet men is. Het geld weegt zwaarder dan de principes en/of de ethiek. Aan de andere kant : tijdens menige oorlog is ons landje maar al te graag bereid wapentuig te leveren. Zelfs aan onze bezetters in het verleden. Geld is geld.
Men loopt nogal te dwepen met de Oekraïense president Zelensky. Weten die dwepers niets van zijn loopbaan als politicus? Zelensky heeft een beste vriend in miljardair Kolomoisky, die hij al kende toen hij nog als kommediant / acteur optrad. Beiden hebben een Joodse achtergrond. Kolomoisky (de man met de grootste invloed) is een jaar of wat geleden de toegang tot Amerika ontzegd, vanwege zijn corrupte gedrag. Zelensky heeft na zijn verkiezing beloofd een einde te maken aan de oligarchie ('ik dood het oligarchisch systeem!'), de corruptie en de spanningen met Rusland. Hij is daarin niet geslaagd. De Oekraïense miljardairs beschikken over eigen politieke partijen, media (inclusief tv zenders), veel invloed en geld. Zij zijn het die mede de politiek bepalen. Een politiek die er ook niet voor schuwt om kritische tegenstanders uit de weg te ruimen. Het gevolg is, dat Zelensky's  populariteit onder de bevolking flink gekelderd is. Naar zeggen staat slechts een kwart van de bevolking nog achter hem.
Veel Oekraïners zien zijn optreden tijdens de inval als een toneelspel met name bedoeld voor hemzelf en de buitenwereld. Ook lekker goedkoop, maar erg sneu voor het volk.