Ander blogs en websites

maandag 7 maart 2022

Gehaktballen van pa

Als ik bepaalde verpakte producten open, kijk ik eerst waar het label of de tekst tenminste houdbaar tot aangegeven is. Dit om te voorkomen dat ik na het in gebruik nemen die datum kwijt ben. Die aanwijzing wordt soms op een onhandige plek gedrukt / bevestigd.
Sprekend over hoh gehakt : Mijn vader kon kon niet alleen lekkere bietensalade maken, maar ook heerlijke gehaktballen. Tijdens zijn loopbaan was hij geregeld in de kombuis te vinden, vertelde hij mij een keer.
Als pa gehaktballen maakte, braadde hij ze altijd dusdanig dat er sprake was van een krokant korstje. Als het zo uitkomt, probeer ik dat ook. Mijn vader legde de ballen in een koekenpan, zonder een bakmiddel te gebruiken. Het vet van het gehakt zelf, zorgde ervoor. Ik had slecht één puntje van kritiek op de gehaktballen van pa : We kregen er altijd maar één. Met gevolg, dat ik me later daar niet druk over hoef te maken.
Wat de kruidenmix betreft, gebruikte mijn pa gewoon peper, zout, een ei en paneermeel. Dus geen andere tierlantijntjes zoals uitjes, selderij, peterselie, paprika enz. De gewone ouderwetse gehaktbal dus. Mmmmm! Ter afsluiting nog even een gewoonte van mij. Tijdens het braden pak ik een stukje brood, doop het in het vrijgekomen braadvet en stop het dan onder mijn neus. In mijn mond dus. Wat is dat heerlijk zeg!