Ander blogs en websites

maandag 14 februari 2022

Kabeldoorvoer

Vandaag ben ik in weer en vooral wind bezig geweest op het dak van de bus. Ik heb de doorvoer voor de kabels van het zonnepaneel gemaakt. Zoals gezegd was de doorvoer haaks op het dak geplaatst en van boven dicht gekit. Als eerste ben ik gaan meten en denken. Als ik een buigbaar stuk slang of pijp over de bestaande doorvoer zou kunnen schuiven, zou dat een fraaie oplossing zijn. Dus even de loos ingedoken. Laat nu in de loods zo'n grote doorvoer voor een plat dak liggen (foto). Kijk, dat is dus het concept dat ik wil toepassen, zij het een stuk kleiner. Neuzend in de afvalbak, vond ik een pvc
bocht en een paar stukken zwart flexibele buis. De kleine pvc bocht paste precies over de bestaande doorvoer. Hoera. De grote zwarte flexibele buis paste in de andere kant. Hoera! Ik had weinig speling aan beide kanten. Dus met de inzet van wat siliconen kit was het geheel vrij stevig.
Ik heb het gat in de bestaande doorvoer open geprikt en vervolgens met een stanleymes voorzicht het gat groter gemaakt. Dusdanig, dat beide kabels er doorheen konden. Daarna heb ik het geheel in elkaar gezet en gekit. Ik lag wel even op het dak in de wind te glimmen. Wat een geluk dat alles zo past!
Toen dat alles klaar was, ben ik weer op het dak geklommen. Tijdens al dat geklus hield ik het weer in de gaten. Ik had een langere tijd droog weer nodig en wat zon, zodat ik ook het paneel zelf zou kunnen plaatsen samen met de spoiler. Dat lukte ook nog voordat de lunchpauze aanbrak.
Na de lunch heb ik de bekabeling in de bus in orde gemaakt. Daar heb ik de kabels met de regelaar verbonden. Daarna heb ik de bedrading naar de accu in orde gemaakt.
Toen dat alles gedaan was, ging ik weer het dak op, om de stekkers in elkaar te steken en het paneel de zoon laten zien. Op het schermpje van de regelaar zag ik dat alles werkte. De aansluiting naar de accu ook. Hoera!
Morgen kan ik hier voor de deur de boel netjes afwerken en het interieur weer in orde maken. Het is er nu een rommeltje.
Op het dak ga ik het stuk flexibele pijp wat naar beneden buigen en de pvc doorvoer mooi zwart spuiten. Dat staat beter dan het grijze.