Ander blogs en websites

zondag 13 februari 2022

In de roos

Vandaag was ik bezig in de bus. Met de deur dicht en de kachel aan. Heerlijk. Maar voordat het zover was, heb ik op het dak uitgerekend waar de bestaande dakdoorvoer zich bevindt. In de bus heb ik de gevonden afmetingen gereproduceerd en toen met een priem geprikt. Wat denk je? De priem schoot dusdanig ver door en zonder weerstand, dat ik direct het idee had precies in de doorvoer geprikt te hebben. Dat bleek ook zo te zijn. Precies in de roos! Op dat punt bevindt zich namelijk een soort luikje, een los stukje plafond, dat ik eerst verwijderd heb. Daarachter bevindt zich isolatiemateriaal (een soort schuim). Toen ik het schuim rond het geprikte gat verwijderde, zag ik inderdaad direct de zwarte doorvoer zitten. Wat mij wel wat zorgen baarde, was dat het plafond daar nog steeds wat klam aanvoelde. Ik heb er een lekkage gehad en heb toen met een föhn de boel getracht te drogen. Natuurlijk heb ik eerst het lek gedicht. Voorlopig sluit ik het maar niet af met het 'luikje', zodat de boel daar geventileerd wordt. Deze week ga ik er toch weer de föhn op laten blazen.
Nadat ik de doorvoer gevonden en vrijgemaakt had, heb ik een plekje opgezocht voor de regelaar. Dat apparaatje verbindt de kabels van het zonnepaneel met o.a. de accu. Er is ook een vrije aansluiting voor een directe spanning van 12 volt en twee usb aansluitingen.
Het plan is om de aansluiting van de accu flexibel te maken. Dan kan ik kiezen of ik de start- of de huishoudaccu wil opladen.
Komende week ga ik de kabels aanleggen. Ik wil het geheel dusdanig gereedmaken, dat ik op het laatst alleen nog het paneel hoef te plaatsen en de kabels uit de dakdoorvoer met het paneel hoef te verbinden.
In de bus werk ik de kabel weg in een kabelgootje. Op het dak trouwens ook. Dat staat fraaier en voorkomt heen en weer schuiven van de kabels.