Ander blogs en websites

vrijdag 11 februari 2022

Een spoiler maken

Zoals gezegd wilde ik een spoiler maken om op de voorkant van het zonnepaneel te plaatsen. Om te voorkomen dat de rijwind onder het paneel zal slaan. Wat de berekeningen betreft komt het neer op de stelling van Pythagoras. Dus even terug naar school. Volgens mij heb ik in 1965 voor het laatst die stelling gebruikt.
Ik heb de hoogte van het paneel (op steunen) gemeten. Die is precies 7 cm. Dat is dus de loodrechte zijde. De basis wilde ik 6 cm laten worden. De stelling luidt : a2 + b2 = c2. En dan is C, de schuine zijde, 9,2 cm. Met deze gegevens ben ik aan de slag gegaan.
In het schuurtje ligt een metalen plaat. Zo'n ding waarmee je het geluid van onweer kunt nabootsen. Daar heb ik hem niet voor gekocht hoor. Zo gek ben ik ook weer niet. Ik heb een deel een paar jaar geleden gebruikt om aan de onderkant van de bus een extra plaatje te laten lassen. Van die plaat heb ik een strook geslepen. De breedte was de som van de schuine zijde plus de top (bevestiging op het zonnepaneel) plus de voet (bevestiging op het dak). Voor boven heb ik een strook van 3 cm aangehouden. Voor op het dak van de bus, aan de voet, 5 cm. Toch heb ik de strook eerst op 20 cm 'gesneden'. Beide uiteinden van de plaat waren wat scheef afgezaagd. Ik wilde een mooie rechthoekige strook. De strook van 20 x 50 heb ik daarna recht gemaakt door er een recht strookje van af te slijpen. De plaat had de juiste breedte voor het paneel.
Daarna heb ik de delen waar de plaat gebogen moest gaan worden afgetekend (lijn getrokken). In het grijze verleden heb ik de workmate voorzien van een paar echte, dikke bladen. Die kwamen weer van pas. Ik heb de plaat op zo'n lijn in de workmate geklemd en ben hem toen gaan buigen. Aan beide kanten, totdat de hoogte precies 7 cm was terwijl de voet vlak op de workmate lag. Het was wel lastig hoor, want ik moest de plaat telkens controleren en opmeten. Ik ben geen plaatwerker en heb alleen een workmate, een vuistje met een rubberen kop en handen met reuma vingers. Ik heb daarna de randen weer wat vlak geklopt. En ach, dat ding ligt op het dak. Het gaat er mij om dat de spoiler zijn werk doet. Hoe dan ook, het is gelukt. Rest nog de montage.