De afgelopen periode zijn ze weer opgedoken; de onbetrouwbare makelaars. Ze mogen dan beëdigd zijn, maar sommige makelaars halen boevenstreken uit. Zelf hebben wij in 2 verkoopgevallen de adviesvraagprijs van een makelaar met 10.000 gulden verhoogd. In beide gevallen werd de woning voor de vraagprijs verkocht. We hebben ook een woning gekocht, waarvan de aankoopmakelaar verzuimde te zeggen, dat de vloerbedekking asbest bevatte. En er was een makelaar die ons niet wilde helpen, omdat hij van mening was dat we toch geen geld zouden hebben. Of wel : ik had mijn kleurtje niet mee.
Onlangs was er weer een makelaar die veel te laag inzette. Toen de eerste biedingen binnen waren, begon hij met het laagste bod en vroeg dan aan de verkoper : "Doe je het hiervoor?" Dat deed hij een paar keer met steeds een wat hoger bedrag. De verkoper vroeg ermee te stoppen en hen enkel het hoogste bod te noemen. Dat was nog steeds vrij laag. Uiteindelijk, na een herstart op verzoek van de verkoper (met een aanzienlijk hogere startprijs en een indicatie van de minimum prijs), werd de woning verkocht. Verschil tussen de makelaarsprijs en die van de feitelijke verkoop : € 70.000,= Ergo : vertel een makelaar hoe hij jouw woning moet verkopen en je moet hem ook nog betalen. In veel gevallen moet de klant achter de makelaar aanhollen om informatie te krijgen over de voortgang van de verkoop.
Veel makelaars hebben al kandidaat kopers op hun lijstje staan inclusief een bedrag. Daarmee manipuleren zij. Of ze kopen zelf een woning aan om hem met flinke winst te verkopen aan iemand op hun lijstje. De makelaardij heeft bij ons flinke reputatieschade opgelopen.
Ander blogs en websites
▼