De afgelopen jaren zie ik allerlei ballonnen als mogelijke oplossing voor het afvalprobleem hier in Dronten voorbijgaan. Dan weer dit, dan weer dat. Dan weer zus, dan weer zo. Alles behalve consistent. Het zijn stuk voor stuk zeepbellen, die telkens weer uiteenspatten. Oplossingen die louter uit de financiƫle hoek worden aangedragen en de burgers raken.
Waarom zo'n eenzijdige en vooral chaotische aanpak? Is men bij de gemeente niet bekend met methodieken om probleemgebieden aan te pakken en tot oplossingen te komen? Blijkbaar niet. Het lijkt net een tijdloze brainstormsessie met tussentijdse try and error uitstapjes. Nu wil men de hoeveelheid restafval terugdringen met zo'n 100 kg per huishouden per jaar. Waar mogen de burgers het overschot dan neergooien? Wordt het in de Milieustraat tegen betaling of ergens 'gratis' in de natuur (waar de gemeente tegen meerkosten de boel weer opruimt)?
Als ik het probleemgebied dat Afval heet afbaken, dan zie ik niet alleen burgers. Ook producenten, leveranciers, milieu medewerkers, afvalverwerkers en de overheden (nationaal en lokaal) verschijnen. En als er dan een (voorkeurs)oplossing komt, geef dan ook aan welke de rol van elk van die partijen in die oplossing zal zijn. We moeten het immers samen doen en niet alleen de burgers ervoor laten opdraaien. Kom op, weg met die oogkleppen, gebruik een methodiek en communiceer geregeld (open, tijdig en volledig).