De gemeente Dronten wil een afvalcoach gaan inzetten. Ik denk dat de belangrijkste functie-eis zal zijn : minstens twee jaar ervaring met correct afval scheiden. Eerlijk gezegd weet ik niet wat zo'n iemand zou moeten doen. Klappen en juichen als een inwoner het juiste afval in een kliko gooit? Of instructies geven hoe men afval moet beetpakken en met een sierlijke beweging(?) weggooien. Of voorlezen uit de afvalwijzer?
Typisch weer zo'n ambtelijke oplossing : een medewerker erbij. Belastinggeld over de balk gooien, noem ik dat. Denk je dat inwoners die al het afval in een bak pleuren, niet zouden weten hoe het wel moet?
In veel gevallen is zaken bij de bron aanpakken een goede start. Maar helaas geldt dat niet voor alle processen. Zoals die van de afvalstroom. Al zou er maar één inwoner zijn die er een bende van maakt, dan moet er alsnog afvalscheiding plaatsvinden. Ergo, 100% afval scheiding is een utopie. Het proces dient verderop in het verwerkingstraject verbeterd worden. Dat doet een aantal verwerkingsbedrijven al. Alles wat saai en handmatig werk is, wordt geautomatiseerd. Daar is geen coach voor nodig. Hun klanten gooien de PMD niet meer gescheiden weg. Het scheiden gebeurt bij de afvalverwerking. Dat is iets wat de gemeente Dronten zou moeten eisen van een afvalverwerker. Een afvalcoach, hoe verzint men het.
Ander blogs en websites
▼