Ander blogs en websites

woensdag 5 mei 2021

Zeg Indoman, wat eten wij vandaag?

Dat liedje herinner ik me nog wel uit de jaren 50. Maar toen werd de vraag gesteld aan de groenteman. Dat klonk in de jaren 50 rond de klok van 9 uur 's morgens op de radio.
Wat eten wij vandaag op de Bevrijdingsdag? Straks ga ik als eerste de ingrediënten op het aanrecht uitstallen. Dat zijn : een witte kool, sperzieboontjes, taugé, twee eieren, een komkommer, een blokje tahoe / tofu en een zakje met een mix voor een saus*). Er staat ook twee kopjes rijst te wachten. Er ligt nog wat gebraden kip in de koelkast, die gaat er straks ook bij horen. Let wel, het is voor twee personen. Dus ik gebruik niet alles van de kool, de komkommer enz..
Als eerste kook ik rijst en de beide eieren (hard). Terwijl dat gaande is, begin ik met de groenten.
De kool snijd ik in vierkante en/of rechthoekige stukjes. De sperzieboontjes ontdoe ik van kop en staart en ze gaan in tweeën. Beide groenten kook ik apart, om de eigen smaak te behouden. Het blokje tahoe/tofu snijd ik eerst in plakjes en vervolgens snijd ik de plakjes in blokjes. Ik kan het daarbij laten, maar ik ga ze in wat olie een beetje bruinen. Dat vinden we lekkerder smaken.
De helft van de komkommer wordt geschild en in blokjes gesneden. Een kwestie van een kruis snijden haaks op de voorzijde (of de achterkant) en vervolgens plakjes snijden : zo ontstaan vier partjes per plak.
Als laatste doe ik de taugé in een zeef en giet er kokend water overheen. Zo gaan we om met eventueel aanwezige bacteriën. Tussendoor heb ik de hard gekookte eieren gepeld en koud laten worden. Ik snijd ze in de lengte doormidden. Dan maak ik de saus in een steelpannetje.
Als dat alles gebeurd is, komt de afwerking. Op een groot bord doe ik een schepje rijst en van elke groenten wat. Ik voeg daarbij wat tahoe en komkommer toe. Dan giet ik er de saus overheen en leg er een half hard gekookt ei op. Daaroverheen strooi ik wat gedroogde gebakken uisnippers. Tot slot wat kroepoek en een dot sambal erbij. Mmm! Mocht ik nog wat vergeten zijn : gooi er maar ook bij. In plaats van rijst kan je ook gekookte aardappeltjes erbij eten. Of zonder beide.
Inderdaad, het wordt straks voor ons een bordje gado gado!

*) gado gado saus.