Ander blogs en websites

zaterdag 6 maart 2021

Moluks bloed

Afgelopen dagen heeft iemand weer contact met mij gezocht. Ik had al eens eerder contact met hem, vanwege een stamboomonderzoek. Daarbij verwarde ik hem overigens met een ander persoon, die ook onderzoek doet naar onze roots. De een aan de kant van mijn moeder en deze meneer, Erik, aan de kant van mijn oma en vader. Dus meer aan de Molukse kant. Hij had dit keer een schat aan informatie voor mij! Tot zelfs een stukje van de stamboom toe! Erik is getrouwd met een vrouw die afstamt van mijn oma's familie : Passelima. Mijn oma's moeder (Wilhelmina) was een van de vier kinderen van Willem(!) Passelima en Sara Rips. Ik was natuurlijk erg blij met zijn informatie, want van die kant wist ik niet zoveel. Mijn oma had ook een broer. Een zoon van hem, Bert, verbleef een tijdje bij oma en opa in Leiderdorp. Je mag best weten dat ik trots ben op dat beetje Moluks bloed in mij.

Het ruikt hier vandaag weer Indisch. Sonja heeft babi ketjap gemaakt en is bezig met de boemboe voor nasi goreng. De rijst zit al in de rijstkoker gaar te worden. Ze heeft er ook vis, gestoomde makreel, bij. Gefileerd en al. Het ruikt hier vooral naar knoflook en trassi. Mmm! Wat word ik toch weer verwend.
Ondanks mijn achtergrond eten wij niet zo vaak Indisch / Indonesisch. Dat is een gewoonte, die ik uit mijn jeugd heb meegekregen. Bij ons thuis was het voornamelijk Hollandse (of moet het Nederlandse zijn?) pot. Toch heb ik geregeld trek in vooral rijst. Met wat gerechtjes erbij. Eenvoudig, maar smakelijk. Nee, geen bier erbij. Gewoon een glas thee of water.